Skuggan av en kung – Leigh Bardugo

Magisk, politisk och gripande!

Ni som följer mig, vet att jag inte är en van fantasyläsare. Jag läser fantasy, men inte tillräckligt för att känna mig helt bekväm. För mig är det då viktigt att författaren anstränger sig för att göra mig trygg. Får mig att känna mig hemma i en värld bortom vår. Och det tycker jag att Leigh Bardugo verkligen gör med sin roman Skuggan av en kung. Tack Lilla Piratförlaget (Gilla Böcker) för att jag fick läsa och förlåt för att recensionen kommer så sent, men jag antar att det är bättre att den kommer sent än aldrig!

Skuggan av en kung: Handlingen i korta drag

Skuggan av en kung utspelar sig i Grishaverse, samma universum som Leigh Bardugos tidigare verk. Berättelsen kretsar kring Nikolai Lantsov, som nu är den unge kungen av Ravka efter händelserna i Shadow and Bone-trilogin. Ravka är en nation som besväras av krig, politiska intriger och mörka magiska hot. Som kung av Ravka, en nation som fortfarande återhämtar sig från de förödande händelserna i de tidigare böckerna, måste Nikolai nu upprätthålla stabilitet och skydda sitt folk.

Trots att Nikolai är en skicklig och listig härskare och diplomat står han inför många utmaningar. Både interna och externa. Nikolai är visserligen känd för sin charm, intelligens och sitt politiska skarpsinne, men han bär på en farlig hemlighet. Hans största kamp kommer alltså från en mörk inre kraft som plågar och hotar att förtära honom och hans kungarike.  I sin strävan att skydda sitt kungarike och sig själv, ger han sig ut på en farlig resa och söker källan till sin förbannelse. Han får sällskap av den mäktiga, modiga och beslutsamma Zoya samt den plågade och torterade Nina. 

När historien vecklar ut sig väver Bardugo skickligt en komplex väv av intriger och förräderi, där gamla allianser testas och nya fiender uppstår. Med varje vändning blir insatserna högre och faran mer intensiv. Trots att Nikolai har oddsen mot sig, förblir han stadig och beslutsam. En sann hjälte som inspirerar oss med sitt mod och sin uthållighet. Och i slutändan är det hans styrka och hans oavbrutna tro på kraften i kärlek och vänskap som räddar nationen. 

Skuggan av en kung: Min läsupplevelse

Som tidigare nämnt följer Skuggan av en kung händelserna i de tidigare Grishaverse-böckerna. För att, till fullo, uppskatta den komplexa världen och dess karaktärer kan det vara en fördel att läsa de tidigare böckerna innan du dyker in i den här romanen. De facto att jag är en ovan fantasylärare och inte har läst några av de tidigare böckerna gjorde att jag kanske missade några nyanser i berättelsen. Men jag tycker ändå att Leigh Bardugo gör ett utomordentligt jobb med att introducera mig till både sina karaktärer och tidigare verk. Hon får mig att känna mig hemma.  

Skuggan av en kung är en storslagen berättelse med engagerade karaktärer, poetiskt språk och levande miljöer. Bardugos beskrivningar av Ravka är andlöst vackra. Och jag som läsare kastas in i denna värld; från den isiga tundran i norr till de glittrande palatsen i huvudstaden.

Men det som verkligen utmärker romanen för mig är djupet i dess karaktärer. Var och en är fullt utvecklad och mångdimensionell, med sina egna motiv och brister som får dem att kännas som riktiga människor. Bardugo ger Nikolai, Zoya och Nina utrymme att skina och göra sin markering på historien genom att de får konfrontera det förflutna, övervinna rädslor och göra svåra val för att skydda de människor de bryr sig om.

Trots att jag gillar trion, finner jag Nikolai som romanens viktigaste och mest sympatiska karaktär. Nikolai, med en torr humor och karismatisk personlighet som döljer en djup brunn av osäkerhet och självtvivel. Han plågas av sitt förflutna och demonen som bor inom honom. En förbannelse som hotar att närsomhelst förtära honom och som gör att jag som läsare hejar på honom.

Slutsats

Skuggan av en kung är en gripande saga. Med sin vackra prosa, rika världsbyggnad, spännande intrig samt sina fängslande karaktärer är denna bok ett måste för alla som älskar oförglömliga äventyr. Fans av Bardugos tidigare böcker kommer att njuta av att återbesöka den välbekanta världen och träffa älskade karaktärer igen. Medan nya läsare kommer att upptäcka en fängslande fantasyberättelse fylld av äventyr och intriger. Med andra ord är det här, oavsett hur insatt du är i Bardugos värld, en bok som kommer att stanna kvar hos dig långt efter att du har läst ut den. Och du kommer, liksom jag, att längta efter fortsättningen!

Lämna en kommentar