Biblioteket i trädkojan – Anna James

Spännande, barnslig och mysig!

Mitt vuxna jag läser sällan barnböcker och det finns det flera anledningar till. Jag är inte ett barn, har inga barn och jag arbetar inte med barn. Men förra året fick jag hem ett gäng barnböcker och därför har jag i år bestämt mig för att vara mer öppen och ge även dem en chans. Här är min recension av Anna James bok Biblioteket i trädkojan. Tack Harper Collins för att jag fick läsa!

Biblioteket i trädkojan: Handlingen i korta drag

Biblioteket i trädkojan är den femte och sista boken i bokserien; Den magiska bokhandeln. Det är en serie för läsare i åldern åtta till tolv år. I den här boken är det en av bikaraktärerna i de tidigare böckerna, Milo Bolt, som är hjälten och får därmed sin egen historia. Han är bokvandrare och tillsammans med sin vän Alessia måste han hitta botemedlet för att väcka Horatio, och det snabbt. Tiden är knapp. Jakten på ledtrådar för dem till den magiska trädkojan där Botanikern bor. Där börjar magiska saker att hända och snart befinner sig vännerna hos Mary Lennox i den hemliga trädgården – och senare får de också utmana självaste Robin Hood. Men räcker detta för att rädda Horatio?

Biblioteket i trädkojan: Min läsupplevelse

För mig, som inte har läst de tidigare böckerna, gör Anna James ett bra jobb med att introducera mig till handlingen och personerna i de tidigare böckerna. Detta gör att jag ändå kan hänga med, vilket är skönt då Biblioteket i trädkojan verkar fortsätta precis där den förra boken slutade.

Men som jag har skrivit innan läser jag inte barnböcker av, enligt mig, otroligt vettiga anledningar. Den här serien har jag dock varit otroligt nyfiken på då den handlar om böcker och omslagen påminner om sagoböckerna som jag läste när jag var barn. När jag fick ett exemplar av den femte boken i serien var jag super lycklig. Äntligen skulle jag få bekanta mig med Tilly… Men vänta nu, i denna bok är huvudkaraktären Milo. Nåja! När jag inleder min läsning av den här boken är jag till en början fängslad. Men några kapitel in börjar jag tycka att boken känns lite seg. Bokens motor börjar brumma något först senare när Tilly kommer in i handlingen.

Mina förväntningar på denna bok var dock, tyvärr, lite för höga och därför blev jag lite besviken. För mig, en vuxen läsare som älskar karaktärsdrivna böcker med djup, substans och hjärta, blir det här lite för platt. Även om Milo och Allessia är jättesöta och charmiga, räcker det tyvärr inte hela vägen. Den var för barnslig. Både i språk och handlingar. Ja, jag fattar; det är en barnbok! Men ändå. Jag kände mig otroligt gammal och trött när jag läste den, vilket är synd.

Den största behållningen i denna bok var att Milo och Alessia i sin bokvandring besökte Mary Lennox i Den hemliga trädgården. En av mina favoritböcker när jag var barn. Det gör att jag någonstans tror att det var meningen att jag skulle läsa just den här boken. Hatten av för James för detta. Det är intertextualitet när den är som bäst!

Slutsats

Biblioteket i trädkojan är en charmig bok som jag tror riktar sig mer till yngre ungdomar. De som inte begär så mycket djup i varken karaktärer eller dialoger. Är du istället, som jag, lite äldre och mer kräsen, lär du vilja ha fler nyanser och då kanske du blir en aning besviken, framförallt i början. Men ge inte upp. Den blir starkare. Trots att den här boken inte nådde till mina förväntningar, är jag glad att jag läste den och jag gillar tanken med bokserien något enormt.

Lämna en kommentar