Theodosia och Egyptens hjärta – R.L. LaFevers

Magisk, äventyrlig och humoristisk!

Mitt vuxna jag läser sällan barnböcker och det finns det flera anledningar till. Jag är inte ett barn, har inga barn och jag arbetar inte med barn. Men förra året fick jag hem ett gäng barnböcker och därför har jag i år bestämt mig för att vara mer öppen och ge även dem en chans. Här kommer min recension av R.L. LaFevers bok Theodosia och Egyptens hjärta. Tack Harper Collins för att jag fick läsa!

Theodosia och Egyptens hjärta: Handlingen i korta drag

Theodosia och Egyptens hjärta är första delen i serien om Theodosia. Handlingen utspelar sig i London och året är 1906. Theodosia är 11 år, men istället för att vara i skolan tillbringar hon större delen av sina dagar på Museet för legender och fornminnen där hennes pappa jobbar. I montrarna visas sällsynta föremål som hennes föräldrar grävt upp runt om i världen. Vad föräldrarna inte kan se är att det vilar mörka förbannelser över många av dem – men det kan däremot Theodosia. Hon kan se all svart magi och alla uråldriga förbannelser som fortfarande klänger sig fast vid artefakterna i museet.

När hennes mamma kommer tillbaka från sin senaste arkeologiska utgrävning har hon med sig Egyptens hjärta. Det är en legendarisk amulett hämtad från en uråldrig grav, sätts Theos kunskaper på prov. Amuletten omges av en förbannelse så ondskefull att den hotar att förgöra hela det brittiska imperiet! Nu är det upp till Theo att göra allt i sin makt för att förhindra att det sker. Men då måste hon utarbeta en vågad plan för att lämna tillbaka amuletten. Det är nämligen endast så förbannelsen bryts. Snart befinner vi oss i ett äventyr och följer Theo genom mörka gränder, över ett hav, genom Kairos livliga folkmassor och rakt in i hjärtat av ett uråldrigt mysterium. Theo kommer behöva ta till allt hon någonsin har lärt sig för att förhindra att det ökande kaoset förstör hennes land – och henne själv!

Theodosia och Egyptens hjärta: Min läsupplevelse

Föreställ dig en skolkande skolflicka i London under början av 1900-talet. En era då hästvagnar fortfarande var fler än bilar, och när tågen körde på ånga. En tid när barn underhöll sig med hjälp av sin fantasi och inte sina mobiltelefoner. R.L. LaFevers fångar mig, trots att jag inte är åldersgruppen för denna bok och slänger in mig i just detta. Det känns så verkligt att jag hoppar undan för hästar och försöker undvika ficktjuvar med lätta fingrar. LaFevers väcker verkligen det viktorianska London till liv och gör Museet för legender och fornminnen till ett hem för magi, spioneri och intriger.

Jag som drömde om att bli arkeolog (som typ alla andra) när jag var barn, finner denna historia väldigt läcker och intressant. Jag gillar Theodosia, hennes katt och hennes osannolika medhjälpare. Theodosia är en utmärkt berättare för denna historia. Hon är väldigt rolig, käck och modig och hennes äventyr kommer att tilltala alla som har en smak för det ockulta och historiska.

Men jag finner det kanske lite otroligt och inte så trovärdigt att en så ung flicka skulle få sköta sig själv så mycket under denna tid. Hennes föräldrar borde vinna pris för världens mest frånvarande föräldrar! De verkar bry sig mest om sina artefakter än om sina barn. Det gillar jag inte alls!

Slutsats

Theodosia och Egyptens hjärta är en rolig och väldigt intressant bok för stora som små. Det är lite av en blandning mellan Indiana Jones, Tomt Raider och Sherlock Holmes. Och vem kan inte gilla det?!

Lämna en kommentar