Flicka med pärlörhänge – Tracy Chevalier

Elegant, förutsägbar och konstnärlig!

Flicka med pärlörhänge är en roman om flickan från Johannes Vermeers kända tavla Flicka med turban/örhänge. Det är Tracy Chevaliers fantasi om vem den här flickan kunde vara. Men det är också den röst som Chevalier lånar till en flicka som inte hade mycket att säga till om.  Flicka med pärlörhänge är en samling av fantastiska miljöskildringar och en roman som kombinerar historiekonst och fiktion. 

Flicka med pärlörhänge: Handlingen i korta drag

Flicka med pärlörhänge får vi träffa den fiktiva flickan från tavlan med samma namn. Hon heter Griet och är 16 år vid romanens start. Hon får tjänst som tjänsteflicka hos familjen Vermeer när hennes far råkar ut för en arbetsplatsolycka och inte längre kan försörja familjen.

I romanen får vi följa Griet genom hennes arbete i det barnrika hushållet. Vi får följa hennes ensamhet i ett hus fullt av människor och ta del av den avsky som konstnärens hustru hyser för flickan. Chevalier låter oss även ta del av de prövningar som Griet blir utsatt för både privat och i arbetet. Exempel på det är när hon blir Vermeers assistent i hemlighet, när Pieter uppvaktar henne och när hon står modell för en tavla beställd av Vermeers mecenat van Ruijven. I romanen får vi dessutom följa utvecklingen av det samförståndet med en underström av attraktion som uppstår mellan den enkla tjänsteflickan Griet och den store målaren Vermeer under tiden han målar av henne.  

Flicka med pärlörhänge: Min läsupplevelse

I romanen får vi alltså ta del av Tracy Chevaliers fantasi om vem flickan från den kända tavlan kunde vara. Jag älskar att Chevalier har inspirerats av en tavla och fantiserat ihop en relativt trovärdig historia om tavlans uppkomst. Själva historien om Griet var ganska förutsägbar, och karaktärerna kändes intetsägande. Men Chevaliers levande beskrivningar av hur det var att leva under 1600-talets Delft och hur konstnären arbetade med sina verk hade ett stadigt grepp om mig och höll berättelsen vid liv.

Slutsats

 Kort och gott var Flicka med pärlörhänge en vacker och varm berättelse om en flicka som inte hade mycket att säga till om. Trots de förutsägbara inslagen i boken lockar miljöbeskrivningarna till läsning. Jag förflyttades genom tid och rum när jag läste den här, vilket var den stora behållningen med boken!

Lämna en kommentar