Räkna hjärtslag – Katarina Widholm

Varm, snabbläst och lärorik!

I november var jag på Bokens Afton som Dillbergs i Kalmar anordnade och lyssnade på Katarina Widholm när hon berättade om Betty. Det 17-åriga hembiträdet som förälskar sig i Martin Fischer i en tid då deras kärlek är omöjlig. Att lyssna på Widholm när hon berättar om ett stycke kvinnohistoria som liknar vår egen gjorde mig otroligt nyfiken på böckerna om Betty. När sedan jag, Emma, Emma och Sofia startade en bokcirkel här i Kalmar, tack vare bästa Sum, bestämde vi oss för att läsa den första boken i serien om Betty; Räkna Hjärtslag och här kommer mina tankar om den!

Räkna hjärtslag: Handlingen i korta drag

Katarina Widholms roman Räkna hjärtslag tar oss tillbaka till 1930-talets Stockholm. Där får vi följa 17-åriga, oskuldsfulla och kunskapstörstande Betty. Hennes största dröm är bilda sig, men hennes enkla hemförhållanden gör det omöjligt för henne att studera. Istället tvingas hon att lämna sitt hem i Hudiksvall för att bli hembiträde hos doktorsfamiljen Molander. På väg till Stockholm träffar Betty Martin Fischer som undervisar i litteraturvetenskap i Uppsala. Deras gemensamma kärlek till böcker gör att de får ett starkt band och det blir starten på en omöjlig kärleksrelation.

Framme i Stockholm slängs vi in i det tuffa vardagslivet för ett hembiträde med långa arbetsdagar och herrskapets nedlåtande attityd. Betty får det kämpigt direkt och hennes hushållskunskaper hemifrån räcker inte till för att charma doktorinnan Molander som tar varje tillfälle i akt att klaga på Betty. Hade det inte varit för doktor Molander, som är mer vänligt inställd till henne, och Viola, hembiträdet i grannhuset hade Betty haft det odrägligt i sin tjänst. Men i doktorns närhet känner hon sig trygg och med Viola får hon ett drägligt liv utanför tjänsten.

Räkna hjärtslag: Min läsupplevelse

Som jag skrev ovan är Räkna hjärtslag av Katarina Widholm en berörande och varm roman. Den handlar om kärlek, längtan efter bildning, kampen om människovärde och det svåra valet mellan att följa sitt hjärta eller sitt förnuft. Med ett tidstroget språk och färgstarka detaljer har Widholm skrivit en bladvändare som gör att boken trots sina 413 sidor blir snabbläst. Jag gillar att läsa om brännande kvinnohistoria och den här romanen tar mig verkligen tillbaka i tiden. Jag älskar att Widholm slänger in oss i det hårda livet som hembiträde. Men också att vi ständigt är med Betty, i alla hennes val och kval.

Trots att jag älskade mycket med den här romanen; språket, miljöskildringarna, familjerelationerna, Bettys kamp och alla bokreferenser, var det något som saknades för mig. Jag kan tyvärr inte sätta fingret på vad det var. Men jag var inte helt frälst som jag trodde att jag skulle bli. Kanske hade jag för höga förväntningar på den? Eller visste jag för mycket om den innan jag började läsa att jag gick miste om överraskningsmomenten? Men även om jag inte var helt såld, var jag och mina bokcirkel-vänner rörande överens om att det här är en lärorik, varm och läsvärd roman. Och jag kommer självklart att läsa de kommande böckerna i serien!

Slutsats

Räkna hjärtslag är en spännande, varm, verklig, gripande, lärorik och snabbläst roman. Med tidstroget språk och färgstarka detaljer tar den läsaren med på en resa genom 1930-talets Stockholm och dess klasskillnader. I romanen följer vi Betty genom hennes längtan efter kärlek och bildning. Men också genom hennes kamp för inte bara kvinnovärde, utan människovärde.Om du är intresserad av kvinnohistoria är den här boken för dig!

Lämna en kommentar