Äpplet faller inte – Liane Moriarty

Långsam, ojämn och triggande!

Äpplet faller inte blir min sjätte bok av Liane Moriarty. Jag gillar sättet som Moriarty bygger upp sina romaner på. Läsaren luras att tro att man vet hur saker och ting ligger till, men ändå vet vi ingenting. Jag gillar också intrigerna och hemligheterna som ska fram i ljuset. Med anledning av det var jag extra taggad på att läsa hennes senaste bok som precis har översatts till svenska. Tack Albert Bonniers Förlag för recensionsexemplaret.

Äpplet faller inte: Handlingen i korta drag

I Äpplet faller inte riktar Moriarty sin skarpa blick mot familjen Delaney som alla känner till. Den här våren händer dock något som får hela stan att prata om dem. Stan och Joy Delaney är ett pensionärspar som utåt sett har det perfekta äktenskapet. Deras gemensamma intresse har varit tennisen och de har drivit en tennisverksamhet ihop, där Stan har varit tränare för en gryende tennisstjärna. Deras fyra, nu vuxna, barn har också spelat tennis med olika framgångar. Idag lever barnen sina egna liv men Joy vill gärna lägga sig i och hon vill gärna ha barnbarn.

Det här en bok med många olika berättelser, men ramberättelsen börjar med att den 69-åriga Joy försvinner och inte går att få tag i. Ändå dröjer det innan familjen anmäler det till polisen. När väl polisen är inblandad börjar utfrågningarna och misstankarna att hagla. Delaney-barnen; den bohemiska provsmakaren Amy, den pålitlige och rutinmässige läraren Logan, den konkurrenskraftige och rike handlaren Troy, samt den ansvariga sjukgymnasten Brooke, börjar slitas i sina misstankar mot sin far. Polisdetektiven Christina Khoury är övertygad om att Stan ligger bakom Joys försvinnande.

Under utredningen börjar flera historier att nystas upp. Vi får dels reda på att Joy och Stan inte hade ett så bra äktenskap som de gav sken av, dels att de hade en inneboende hos sig några månader innan Joy försvann. Savannah, som kvinnan heter, knackade på hos Stan och Joy sent en kväll i flykt från en misshandlande pojkvän och paret lät henne stanna kvar utan konstigheter. Men var är hon nu och vad har egentligen hänt med Joy?

Äpplet faller inte: Min läsupplevelse

Berättelsen pendlar mellan nutid och hösten då Savannah dök upp. Här finns dessutom tillbakablickar till tidigare berättelser från familjen Delaneys tenniskarriärer. Precis som tidigare böcker av Moriarty, handlar även denna bok om en dysfunktionell familj. Moriarty är bra på att sätta ihop en ensemble av karaktärer med identifierbara röster och egenskaper. I boken porträtterar hon såväl psykisk ohälsa, som skammen av misslyckade äktenskap. Här finns också spänningen, men när jag får reda på vad som har hänt, rycker jag på axlarna och tänker ”jahopp, var det bara det”.

Äpplet fallet inte är en lång bok. Första tredjedelen var långsam och tråkig. Andra tredjedelen börjar det hända lite men den är fortfarande väldigt långsam. Den tredje och sista delen händer mycket på en och samma gång och ger en ganska ojämn helhetsbild av romanen. Det fanns stunder då jag ville ge upp, men det som ändå fick mig att läsa vidare var att jag kompisläste den, men jag ville ju också få reda på vad som hade hänt med Joy. Under läsningen var jag jätteorolig för att Moriarty inte skulle lyckas att knyta ihop alla lösa trådar, men det tycker jag att hon gör, dock kan tillvägagångssättet diskuteras. Upplösningen och slutet blir för mig ett riktigt antiklimax. Förklaringen till vad som hade hänt med Joy, mysteriet med Savannah och pandemins intågande i berättelsens slut gör att boken bara blir ett ”blah”. Bättre kan du, Moriarty!

Slutsats

Äpplet faller inte har ingredienser som kännetecknar Moriarty, men boken är alldeles för lång och för ojämn. Jag skulle inte råda dig till att läsa den utan vänta tills den blir miniserie; för det lär den bli! Om du ändå vill läsa något av författaren kan jag rekommendera: Öppnas i händelse av min död, Små stora lögner samt En annan Alice.

3 svar på ”Äpplet faller inte – Liane Moriarty”

Lämna en kommentar