”Jag brände mitt ljus från båda håll…”

…jag brände det natt och dag

Ester Blenda Nordström – dikt ur brev 1937

Kalmar Slott har årliga utställningar i den Förbrända salen och i år handlar den om Ester Blenda Nordström. Portarna till utställningen slogs upp på Ester Blendas födelsedag 31/3 och hålls öppna till 6/11. Efter att jag tidigare i år läste Fatima Bremmers Ett jävla solsken – en biografi om Ester Blenda Nordström, var det ganska givet att jag skulle besöka utställningen.

I lördags var jag där och jag blev inte besviken. Trots att jag visste vilket liv hon har levt var det speciellt att gå runt på utställningen och titta på saker som har tillhört Sveriges modigaste och mest äventyrliga journalist genom tiderna. Utställningen bjuder på unikt material som sällan eller aldrig har blivit visade. Detta material består av bland annat fotografier, porträtt av Ester Blenda målade av Anders Zorn, kärleksbrev med Ester Blenda både som avsändare och mottagare, kläder och föremål samt böcker författade av Nordström själv. Utställningen presenterar 15 nyckelscener från Ester Blendas liv som verkligen levandegör henne och hennes olika identiteter.

Jag uppskattade verkligen att strosa runt i den Förbrända salen och insupa alla intryck som utställningen gav mig. Starkast intryck på mig gjorde scenerna från hennes och Carin Waern Frisells vänskap. Men jag gillade även att se hur uppenbart inspirerad Astrid Lindgren var av Ester Blendas böcker om Rackarungen Ann-Mari.

Om du inte har läst Ett jävla solsken; gör det! Min recension av boken; hittar du här nedan och om du har vägarna förbi Kalmar Slott; besök utställningen! Det är så värt det!

Lämna en kommentar