Daisy Darker – Alice Feeney

Klaustrofobisk, mörk och oväntat rolig!

Alice Feeneys namn är nämligen ett namn som jag har snappat upp och hennes böcker har lockat mig. Men när jag såg Amandas recension av Daisy Darker kände jag att jag inte kunde vänta längre. Tack Modernista för att jag fick läsa den och på så sätt själv komma Alice Feeneys författarskap närmare. Vilken kvinna, hon fick mig till och med i denna recension att rimma.

Daisy Darker: Handlingen i korta drag

Låt oss nu ta en ordentlig titt,
på det som gjorde denna bok till en hit.
Klippig kust, en storm som drar in, och åttio klockor som hörs ticka,
Det är Halloween, farmors åttionde födelsedag men i familjen Darker finns en spricka. 
Stackars Daisy, hon är trasig, stackars henne lilla hjärta,
Ingen i familjen tycks känna till hennes smärta. 
Med sina systrar om uppmärksamhet hon alltid måste slåss.
Men farmors bästsäljande barnbok handlar om henne förstås. 
Hon var inte sina föräldrars favorit,
men hela Fann och Nancys äktenskap hade varit en nit.
Nu har farmor någonting att berätta,
var och en i familjen Darker ska hon förorätta.
Efter att testamentet har lästs upp är det ingen som längre ler,
alla sitter och undrar vad farmor kan hitta på mer. 
Plötsligt faller farmor mot sin död,
Och på den svarta tavlan ett hot löd. 
Daisy Darkers familj var av allra värsta sort,
när en av dem dog så ljög de och tittade bort.
Daisy Darkers familj ljög oavbrutet om sina öden,
Sina sista timmar ihop gjorde de läxan inför döden.
För återställande åtgärder är det alldeles för sent,
Nu måste de blodet från sina händer tvätta rent.
Timme för timme, en efter en ska de försvinna.
Frågorna är många men svaren svåra att finna.
Men så småningom, när de döden ser i ögat, ska de förstå,
att hemligheter stora, inte är gjorda att bestå.
Sanningen, när den kommer, kommer göra alla fria, 
Att boken skulle ta den svängen den tog kunde jag inte sia.
Tacka vet jag en smart och listig intrig.
Som håller mig och andra läsare på helt fel stig. 
Jag älskar verkligen vad Alice Feeney i denna bok levererar
Allt från ordens sammansättning till berättelsens överraskningsmoment imponerar.

Daisy Darker: Min läsupplevelse

Det första ord som dyker upp i mitt huvud efter att ha avslutat den här boken är: MÄSTERVERK. Ja, Daisy Darker är banne mig ett mästerverk och Alice Feeney är en mästare. Jag börjar med det som jag är mest svag för; det oklanderliga språket. Redan på första sidan greppar Feeney tag i mig och drar mig ur min värld för att låta mg gå vilse i hennes. Varje ord, från de målande miljöbeskrivningarna till de sylvassa dialogerna, känns noggrant utvalt och perfekt placerat. Och jag älskar hur hon leker med språket. Ibland är språket så vackert att det gör ont, ibland är det så finurligt att jag vrider mig av skratt och ibland rimmar det! Fenneys ord är av magnetisk kraft, ja, de är näst intill hypnotiserande. 

Genom sin prosa och skådespelarplatsen för berättelsen skapar Feeney är kuslig och klaustrofobisk känsla. Vi befinner oss på Seaglass, ett viktorianskt, fallfärdigt, stenhus på en egen ö utanför Cornwalls kust. Det är Halloween, tidvattnet stiger, en storm drar snart in och gör familjen Darker helt avstängd från omvärlden. Ingen elektricitet och inga telefoner. Bara de och deras hemligheter. Ja, ni fattar?! Alice Feeney utnyttjar verkligen den isolerade platsen och det hårda vädret för att utveckla ett mycket spänningsfyllt mordmysterium.

När det kommer till karaktärerna i boken är de mångfacetterade och fascinerande. Alla med sin unika röst och med sin prägel på mysteriet. Vår berättare Daisy är ”trasig” på grund av den hjärtsjukdom hon föddes med, men de facto att hon alltid blir åsidosatt av sin familj har gjort henne observant, listig och en smula lömsk. Jag som läsare vet inte vem jag kan lita på och när handlingen tar oväntade vändningar och spänningen stegras, lämnar Daisy Darker mig mållös. Wow, detta hade jag inte väntat mig!

Slutsats 

Daisy Darker är annorlunda, kuslig och har en nerv som gör att jag som läsare inte kan sitta still. Dessutom är den ett bevis på Alice Feeneys skicklighet som författare. Om du är ett fan av Agatha Christie, får du inte missa den här boken som verkligen flirtar med Christies fans. Eller äsch, oavsett om du är Agatha Christie-fan eller inte, bör du läsa den! Ska vi säga så?! Själv är jag lyrisk och vill bara äga alla Feeneys böcker, nu!

Lämna en kommentar