Fyren mellan haven – M.L Stedman

Gripande, hjärtslitande och förtvivlande!

Jag såg filmen Fyren mellan haven för många år sedan och jag minns att jag grät floder några gånger under filmens gång. Jag tyckte om den även om den dränerade mig på känslor och tårar. Att läsa boken som filmen bygger på, var som att se filmen igen. Uppleva känslorna igen, men starkare. Mer intensivt. Eftersom jag hade sett filmen, hade jag svårt att inte se Michael Fassbender som Tom, Alicia Vikander som Isabel och Rachel Weisz som Hannah, men det gjorde inte så mycket. Det gjorde bara min läsupplevelse starkare.

Fyren mellan haven: Handlingen i korta drag

M.L Stedmans Fyren mellan haven är en gripande roman om förlust, förlåtelse och kärlekens oändliga kraft. Den utspelar sig på en ensligt belägen ö en dagsresa från den australiensiska kusten där fyrvaktaren Tom Sherbourne och hans vackra hustru Isabel bor. Som läsare får vi en bakgrundshistoria till hur de träffas och hamnar där. Till en början njuter de av ensamheten och att de kan ägna sig åt endast varandra. Helt isolerade från andra människor. Deras kärlekshistoria utvecklas mot bakgrund av det vidsträckta havet och den oändliga himlen, där tiden verkar stå stilla. Men snart föds drömmen om att utöka familjen, vilket inte går enligt plan. Efter flera misslyckade försök att få barn, är lyckan som bortblåst och på ön finns bara sorg och bitterhet.

En morgon spolas en båt upp på stranden, där fyrvaktarparet hittar ett död man och ett levande spädbarn. Isabel, desperat efter ett barn, övertalar Tom att behålla bebisen och uppfostra henne som deras egen. Tom, som alltid har gjort rätt för sig och som har fått pris för sin heder, vet att de borde anmäla denna incident. Men av sin kärlek till Isabel låter han bli. När en tid har passerat och familjens lycka verkar fullständig, kommer sanningen om bebisen fram. Nu inser paret vidden av sitt beslut. Deras handling drabbar inte bara dem utan många fler.

Fyren mellan haven: Min läsupplevelse

Fyren mellan haven av M.L. Stedman är en bok som fångar min uppmärksamhet med sin skickliga användning av språket. Det är enkelt men samtidigt vackert och väver samman den råa skönheten i den australiska landsbygden med karaktärernas upplevelser på ett gripande sätt. Romanen är en emotionell berg-och-dalbana, med ögonblick av hjärtesorg, förlust och ömhet, liksom förlåtelse och försoning. Det är en historia om kärlekens kraft och ofrivillig barnlöshet. Och den påminner oss om att ljuset finns att finna även i de mörkaste stunderna i våra liv.

Genom att följa Tom och Isabel får jag uppleva deras glädje och sorg, hopp och förtvivlan, och deras kamp för att hitta rätt genom de svåra valen de ställs inför. Trots att jag har lite svårt för Isabel och tycker att hon är orättvis mot Tom, kan jag förstå hennes sorg. Tom och Isabel begår misstag och fattar beslut som de ångrar och som jag inte alltid gillar. Men genom hela berättelsen finns det en ständig känsla av hopp och möjlighet till förändring. Och jag hejar på dem, även om jag vet hur det går för dem.

I romanen utforskar M.L. Stedman mänskliga känslor, de val vi gör och konsekvenserna som följer. Boken påminner oss om att även när vi ställs inför svåra beslut och förluster, finns det alltid en möjlighet till att läka och hitta vägar till försoning. Stedman har skapat ett verk av sällsynt skönhet och djup, en bok som påminner oss om livets sköra natur och banden som binder samman oss. Det är en kraftfull roman som kommer att ta andan ur dig, lämna ett varaktigt intryck på dig och stanna hos dig för evigt.

Slutsats

Fyren mellan haven är en vacker och känslosam berättelse som utforskar de djupa känslorna av kärlek, förlust, förlåtelse och hopp. Genom att skildra karaktärernas inre resa på ett så djupgående sätt, lyckas M.L. Stedman skapa en stark känslomässig koppling till läsaren och lämna ett oförglömligt intryck. Jag grät floder när jag såg filmen, jag grät floder när jag läste boken. Så kort och gott; läs den! Eller se filmen.

Lämna en kommentar