Här slutar allmän väg – Sofia Löfgren

Varm, välskriven och smått dråplig!

Den 25:e oktober 2021 tog jag mod till mig och skickade ett meddelande till Sofia Löfgren. Jag hade samma dag läst en artikel som Barometern publicerade om hennes julroman December med dig och jag visste att jag var tvungen att läsa den. Det jag dock inte visste, var att det skulle bli början på en vänskap och så småningom ett ovärderligt samarbete. Idag, nästan två år senare är jag en av fem jurymedlemmar i Sveriges skönaste manustävling, anordnad av Adamsson Löfgren Bokförlag. Men innan det är dags att arbeta hårt som jury, ska jag skriva mina tankar om förlagets första bok; nämligen sommarpärlan Här slutar allmän väg.

Här slutar allmän väg: Handlingen i korta drag

Här slutar allmän väg är en roman där relationerna står i fokus. Bra som dåliga. Men det är också en roman om att finna sin väg i livet. Romanen handlar om den något larviga, men mycket drivande Cassandra. Cassandra är en kvinna som vet vad hon vill och det har tagit henne långt. Hon driver en framgångsrik mediebyrå med sina bästa vänner. En mediebyrå som nu står inför ett avgörande kundmöte i New York. Hon har också skickat in sin bok till olika förlag och nu fått ett positivt svar från ett stort bokförlag. Det här svaret ger eld åt hennes författardrömmar.

Men visst verkar allt detta lite för bra för att vara sant?! Kanske något och när det som inte får hända, faktiskt händer, lämnar Cassandra Stockholm för den lilla avlägsna byn Dalstuga. En by där hon växte upp och där hennes ungdomskärlek Morgan fortfarande finns. Precis i den byn ska hon försöka hantera trassliga familjerelationer, författardrömmar, yrkesliv, spöken från det förflutna och förhoppningar om framtiden. Men vad händer när Cassandra inser att hon inte längre vet vad hon vill?! Och vilken väg ska hon gå när den allmänna vägen tar slut?

Här slutar allmän väg: Min läsupplevelse

Jag som läste December med dig, kände här snabbt igen Sofias sätt att formulera sig. Hon är skicklig med språket. Jag läser Här slutar allmän väg med ett uns av avund. För om det är något jag avundas är det folk som kan skriva enkelt. Som ger orden vingar. Mening. Liv. Och det gör verkligen Sofia. Varje ord får en själ och det gör att allt i boken; miljöbeskrivningar, karaktärsskildringar, känslor, tankar och handlingar, känns otroligt levande och trovärdigt. Närvarande. Här slutar allmän väg har ett ärligt, dråpligt, medryckande, träffande, vackert, varmt och humoristiskt innehåll. 

Dessutom ger den mig hela den svenska sommaren förpackad i ett bokformat och det kan inte vara mer idylliskt. Hela romanen andas värme, jordgubbar, nyklippt gräs, sommarförälskelse, röda stugor med vita knutar, gärdsgårdar, heta sommarnätter, nakenbad, blomsterängar och myggbett. Jag har aldrig besökt Dalstuga, men efter att ha läst den här romanen, skulle jag kunna säga att jag har det, utan att det skulle kännas som en lögn. 

Förutom de magiska miljöbeskrivningarna får jag ett positivt intryck av Sofias huvudkaraktär Cassandra. Genom boken utvecklas hon som person. Hon drömmer, ger sig själv andra chanser och hon växer trots motgångar. Därför låter jag en maskros symbolisera inte bara hennes, utan också Sofias resa med den här boken. Maskros förknippas ofta med hopp och drömmar som går i uppfyllelse. Men de fungerar också som en påminnelse om att uppskatta och njuta av varje minut av ditt liv och kan ses som en symbol för känslomässigt läkande.

Mitt enda minus med boken är det bitvis blir något grovt och ingående när det kommer till sex, vilket för mig blir en sådan konstrast mot det vackra språket som jag anser är bokens stora behållning. Men å andra sidan vet ni vid det här laget att jag föredrar nedtonad romantik. 

Slutsats

Här slutar allmän väg är en välskriven feelgood-roman om kärlek, vänskap, drömmar och personlig utveckling. Det är svensk sommar med allt vad det innebär i bokformat. Och du kommer precis som en het sommardag, att behöva svalka dig med en en kall dusch när du läser denna. Älskar du dråpliga, romantiska komedier med lite mer djup, ja då är det här romanen för dig.

Lämna en kommentar