Jag for ner till bror – Karin Smirnoff

Mörk, melankolisk och fängslande!

Min mamma har länge pratat om Karin Smirnoffs trilogi om Jana Kippo, så när lotten föll på Jag for ner till bror, alltså den första boken i serien var jag nog lite rädd. Jag var beredd på vad som kunde komma att vänta mig i form av språket. Men jag var inte beredd på vad upplevelsen skulle göra med mig och betyda för mig.  

Jag for ner till bror: Handlingen i korta drag

Jag for ner till bror är Karin Smirnoffs debut och alltså första delen i trilogin om Jana Kippo. Den handlar främst om Janakippo som far ner till Smalånger för att hälsa på sin försupne tvillingbror Bror. Under berättelsen gång får vi följa janakippo när hon återvänder till sin hemby. Den här resan får henne att börja minnas saker som hon hållit undangömda i mörka rum inom sig.

Under läsningens gång får vi som läsare ta del av Janas och Brors tragiska barndom med misshandel, incest och mord i ett samhälle där alla ser men ingen ingriper. Vi får förståelse för deras trasiga karaktärer och vi sympatiserar med Jana, som är den perfekta huvudkaraktären i en rå och grym historia. Hon kämpar mot sina inre demoner och hittar till slut en trygg och stabil grund att stå på. Även om berättelsen till större delen är mörk, rå, våldsam och grym, finns det doser av kärlek, passion, värme och trygghet i den.

Jag for ner till bror: Min läsupplevelse

Förutom den fängslande berättelsen i Jag for ner till bror får vi följa Smirnoffs speciella prosastil. Smirnoff använder nämligen endast punkter som skiljetecken och stor bokstav existerar bara i början av en ny mening. För- och efternamnen skrivs hopskrivna precis som de uttalas: eskilbrännström, malinhansson, märitljungqvist, janakippo.  

Min inre språkpolis brukar göra att jag har svårt för böcker som är skrivna på talspråk, men här verkade språkpolisen inom mig anpassa sig under läsningen. Jag stördes, till min häpnad, inte alls av avsaknaden av skiljetecken eller versaler. Det gjorde boken bara mer intressant och fängslande.  

Slutsats

Det enda jag kan säga är: W O W vilken läsupplevelse Jag for ner till bror var! Del två och tre får dock vänta ett tag. Jag kan nämligen bara hantera lite Smirnoff åt gången (haha, det blev en ordvits där😉).

1 svar på ”Jag for ner till bror – Karin Smirnoff”

Lämna en kommentar