Katten som räddade böcker – Sosuke Natsukawa

Varm, snabbläst och tankeväckande!

Den tredje boken i bokklubben för i år blev Katten som räddade böcker av Sosuke Natsukawa. En bok om talande katter och om böckernas enorma kraft. Kan det egentligen bli bättre för någon som älskar katter och böcker? Well, du får läsa vidare och se…

Det finns många likheter mellan litteratur och musik, eller hur? De bidrar båda med visdom, ingjuter mod och helar våra liv. De är skapade av människor som redskap för att ge oss tröst och inspiration.

Natsukawa, 2022:106

En bok som står i bokhyllan är bara hopsatta papper. Om en bok med stor kraft eller en episk berättelse inte öppnas är det bara papper. Men en bok som har uppskattats och älskats, fyllts med mänskliga tankar, har blivit besjälad. /…/ En älskad bok kommer alltid att ha en själ. Den kommer till sin läsares undsättning när denna är i nöd.

Natsukawa, 2022;198-199

Katten som räddade böcker: Handlingen i korta drag

I Sosuke Natsukawas charmiga roman, Katten som räddade böcker, möter vi Rintaro, en ung man som ärver sin morfars antikvariat fullproppat med underbara böcker. Rintaro som fortfarande går i skolan, står nu inför det svåra beslutet att stänga bokhandeln. Då dyker en talande katt upp och ber honom om hjälp. Katten vill att Rintaro hjälper till att rädda oälskade böcker från försumliga ägare.

Tillsammans besöker de olika platser där böcker av olika anledningar har hamnat i fara. De möter excentriska karaktärer och lär sig om kraften böckerna har för att förändra liv. Med kattens hjälp inser Rintaro värdet av sin morfars arv och upptäcker en passion för böcker han inte visste att han hade. Under resan ställs det udda paret inför olika utmaningar där den sista utmaningen blir den svåraste, då Rintaro måste lösa den på egen hand …

Katten som räddade böcker är en bok om vänskap, mod, kärlek och sorg, men det är också en bok om kärleken till böcker.

Katten som räddade böcker: Min läsupplevelse

Egentligen hade jag inga förväntningar på Katten som räddade böcker, men eftersom den handlade om två saker som jag älskar, hade jag förhoppningar. Jag hoppades att den skulle tilltala mig och kanske också bli årets bok. Efter avslutad läsning var jag dock ganska besviken. Men nu när jag har suttit och skrivit om den, inser jag att den tilltalar mig mer än jag först trott.

Katten som räddade böcker är helt klart, utan tvekan, en bok för alla bokälskare i världen och den får läsaren verkligen att tänka till. Därför finns det många delar i den här lilla boken som jag älskar. Samtliga har, som sagt, med böckernas kraft att göra. Genom en serie gripande äventyr möter Rintaro en rad färgstarka karaktärer och upptäcker att böcker kan förändra liv. I boken finns många träffande och tänkvärda citat och här följer några av dem:

Det är böckerna som har gjort mig till den jag är idag.

Natsukawa, 2022;47

Att läsa en bok är som att bestiga berg. /…/ Man läser inte bara för sitt eget höga nöjes skull eller som underhållning. Ibland kan man behöva undersöka en enda mening på djupet, läsa den om och om igen. Ibland sitter man där med pannan i djupa veck och läser plågsamt långsamt. Resultatet av detta hårda arbete och dess noggranna studier är att man plötsligt är framme och upptäcker att ens synfält har vidgats. Det är som att hitta en vacker utkiksplats efter en lång, mödosam klättring.

Natsukawa, 2022;109

Böcker kan ge oss kunskap, visdom, värderingar, en världsbild och så mycket mer. Glädjen i att lära sig något man inte kunde förr och att se saker på ett helt nytt sätt är spännande. /…/ Böcker är fulla av mänskliga tankar och känslor. Människor som lider, människor som är ledsna eller lyckliga, som skrattar av glädje. Genom att läsa orden och berättelserna, genom att uppleva dem tillsammans, lär vi oss mer om andra människors hjärtan och sinnen. Tack vare böcker är det möjligt att få lärdomar, inte bara om de människor som finns runt omkring oss varje dag, utan också om människor som lever i helt andra världar.

Natsukawa, 2022;227-229

Om du tycker att en bok som du läser är lätt att läsa betyder det att du redan känner till det som du läser. /…/ Det är därför boken är lätt att läsa. Om du tycker att boken är svår är det ett bevis på att det är något helt nytt. /…/ Varje svår bok erbjuder en ny utmaning för oss.

Natsukawa, 2022;243

Jag älskar hur Natsukawa visar oss att böcker inte bara är objekt, utan levande varelser som förtjänar att älskas och respekteras. Katten som räddade böcker är full av referenser till klassiska verk och den hyllar böckernas förmåga att transportera oss till nya världar och ge oss nya perspektiv. Därför bli boken lite av en påminnelse om att berättelser kan förena oss och ge hopp i en mörk värld. Något som jag finner oerhört vackert.

Det enda som egentligen gör att boken nu inte får fem stjärnor är; katten, eftersom den inte ger mig katt-vibbar. För mig hade det lika gärna kunnat vara en robot, apa eller en osynlig människa. Japanerna brukar allt som oftast få till katterna i sina böcker, men här tycker jag inte att Natsukawa lyckas, vilket är tråkigt. Det slutar med att jag inte känner någonting för katten.

Slutsats

Om du letar efter en varm, snabbläst och tankeväckande bok om böcker, är Katten som räddade böcker det perfekta valet. Jag tror till och med att den som ogillar katter kan tycka om den; då katten i boken inte ger katt-vibbar. Men för mig som älskar katter drar katten ner betyget något, just av den anledningen. Hur som haver, ska det bli otroligt roligt att diskutera den i bokklubben ikväll. Jag ser framemot att höra vad de andra tyckte om den. Vad tycker du som har läst?

Lämna en kommentar