Kometen kommer – Tove Jansson

Äventyrlig, underhållande och igenkännande!

Kometen kommer ses av många som den första boken i serien om Mumindalen eftersom den introducerar många av huvudkaraktärerna så som Snusmumriken och Snorkfröken. Det är en omarbetad version av Kometjakten som kom 1946. Handlingen i Kometen kommer är influerad av kriget och visar olika sätt att hantera faran på. Här finner ni min recension av Det osynliga barnet.

Kometen kommer: Handlingen i korta drag

I Kometen kommer har det blivit sommar i Mumindalen. Allting är som vanligt. Muminpappan sitter på verandan och filosoferar. Muminmamman ordnar snäckskal runt rabatterna. Mumintrollet och Sniff hittar en grotta. Men sent på natten kommer stormen… Långt ute i mörkret lyser ett rött öga som bara blir större för varje dag. Enligt Bisamråttan, som efter att Muminpappan oavsiktligt förstört hans hem, flyttar in hos Muminfamiljen, är det en komet som närmar sig jorden och Mumindalen. Snart packar alla små knytt ihop sina saker och flyr, men Mumintrollet och Sniff är nyfikna och beger sig istället rakt ut i farligheten för att ta reda på vad det är som händer.

Den här resan är otäck men den ger också många komiska inslag. Jag skrattar högt både när barnen kommer till en affär men inte kan köpa något för att de inte har några pengar och när Muminmamman kräver att de ska ta med dig badkaret till grottan för att rädda det från kometen.

Kometen kommer: Min läsupplevelse

Tove Janssons karaktärer, illustrationer och språk tar tag i läsaren och håller i en genom hela boken. Språket och det direkta tilltalet, när Jansson kommenterar sina karaktärer, ger en känsla av närhet. Jag älskar hur Jansson ställer Snusmumriken, den filosofiska enslingen som älskar att fiska och spela munspel och som tycker att för många ägodelar gör livet onödigt komplicerat, mot Sniff, det skygga djuret som älskar dyrbara saker och som vill äga saker, helst de som blänker och glänser. Jag älskar hur Jansson förpackar negativa egenskaper som lathet, girighet, själviskhet och feghet i något älskvärt som Sniff.  Dessutom älskar jag hur Jansson får mig att både oroas och roas på en och samma gång.  Men framförallt älskar jag hur Tove Jansson var långt före sin tid med sina karaktärer, så som den könsgränsöverskrivande Hemulen som går omkring i sin mosters klänning med volanger.

Slutsats

Kometen kommer är en roman jag rekommenderar alla att läsa. Det är en Amila-bok rakt igenom med lättsamt språk, direkta tilltal, fantastiska miljöbeskrivningar, vackra illustrationer, älskvärda karaktärer och humoristiska situationer. Jag är helt såld på den här romanen, som ni kanske märker!

1 svar på ”Kometen kommer – Tove Jansson”

Lämna en kommentar