Malibu Rising – Taylor Jenkins Reid

Engagerande, saftig och oemotståndlig!

Innan jag klev in i böckernas universum hade jag aldrig hört talas om Taylor Jenkins Reid. Nu hör jag nästan inget annat. Vad är det som är så speciellt med henne och varför blir allt hon skriver så hyllat? Malibu Rising är en fristående del i Taylor Jenkins Reids påhittade Hollywood-värld. I den nämns karaktärer från såväl Daisy Jones and the six som The Seven Husbands of Evelyn Hugo och det är riktigt snyggt gjort. Vi får också bekanta oss med Carrie Soto, som är huvudkaraktären i Jenkins Reids senast bok Carrie Soto is back.

Malibu Rising: Handlingen i korta drag

Det är söndag, 28 augusti 1983, och Malibu brinner. Bara timmar innan var syskonen Rivas årliga sommarfest i full gång och ingen anade då hur den skulle sluta. 

Malibu Rising handlar i periferin om Mick Riva, den legendariske sångaren som dyker upp i såväl The Seven Husbands of Evelyn Hugo som Daisy Jones and The Six. Genom tillbakablickar får vi följa kärlekshistorian mellan honom och June Costas. En kärlekshistoria som bestod av kärlek, svek, otrohet, sorg, hopp, ängslan, förtvivlan, tilltro, brutna löften, saknad och ensamhet. Mick Riva föll för den enkla flickan June Costas och lovade henne guld och gröna skogar. June var kvinnan som stod kvar, i ur och skur, och hoppades att hon skulle vara den som förändrade Mick, men hennes önskan slog aldrig in. 

I romanens verkliga centrum hittar vi dock deras barn: Nina, Jay, Hud och Kit Riva. De är alla färgade av sin uppväxt med en frånvarande far och en sörjande mor. Men nu är de vuxna och har egna bekymmer att ta itu med. Nina, den äldsta av syskonen, har precis blivit dumpad av sin man, tennisstjärnan Brandon Randall. Han lämnade henne för Carrie Soto och nu vill Nina bara försvinna från rampljuset. Jay har fått ett besked som påverkar hans framtid och Hud har blivit förälskad i någon han absolut inte får förälska sig i. Slutligen har vi minskningen, Kit, som är sökande i sin sexualitet och har till festen bjudit in en oönskad gäst.

Boken utspelar sig under lördagen 27 augusti 1983. Den dagen följer vi syskonen Riva, timme för timme, från klockan 07.00 till klockan 07.00 dagen därpå. Dagen då Malibu står i lågor. Under de 24 timmarna vi följer syskonen får veta om deras drömmar, rädslor och innersta hemligheter. Hemligheter som kommer att förändra deras liv för alltid.

Malibu Rising: Min läsupplevelse

Min läsupplevelse av den här romanen kanske påverkades av de facto att jag läste den i en solstol i Kroatien medan solen kysste min hud. Men jag insöp vartenda ord i den, likt de Pina Colada-drinkarna som gjorde mig sällskap under läsningen. Malibu Rising lämnade mig såväl bränd som berusad och jag älskade det. 

Det är inte en actionfylld roman, men där TJRs tidigare romaner kändes långsamt utdragna, är Malibu Rising mer fartfylld. Här kastar TJR oss direkt in i kaoset av karaktärer, känslor och hemligheter. Den här romanen har verkligen allt. Det jag saknade i Daisy Jones & The Six samt The Seven Husbands of Evelyn Hugo var de starka känslorna som gjorde mig berörd till den grad att hjärtat höll på att brista. Men här fångade TJR mitt hjärta direkt och höll det genom romanen. Vid flera tillfällen knöt hon det så hårt i sin hand att jag trodde att hon skulle krossa det. Men i slutet var mitt hjärta återställt och fyllt med kärlek.  

Jag beundrade syskonen Riva samtidigt som jag bitvis avundades deras starka band. Var för sig är dysfunktionella och sårade men tillsammans är de oskiljbara och väl sammansvetsade. Dessutom sörjde jag för deras mor, June Costas. Vilken kvinna! Jag önskar att hon hade fått sitt lyckliga slut, men så fungerar inte livet tyvärr. 

Malibu Rising är en bok om kärlek, familjerelationer och viljan att slå sig fri. Men det är också en bok om människor. Människor med egna personligheter, egenheter, drömmar, rädslor och hemligheter. Människor tyngda av sitt bagage men ändå fast vid det och människor villiga att lämna sitt bagage och aldrig titta tillbaka på det. I Malibu Rising finns känslor, människor och erfarenheter som jag kunde relatera till och det gör den här boken lika oförglömlig som sommaren. 

Slutsats

Taylor Jenkins Reid är en författare att räkna med. Allt hon skriver är inte bara bra, utan det är riktigt bra. Hon gör en verkligen aldrig besviken och Malibu Rising är inget undantag. Det är en snabb, engagerande, saftig, oemotståndlig och beroendeframkallande bok med många känslor, teman samt älskvärda karaktärer. TJRs beskrivningar av Malibu är så målande att du kommer att svära på att du känner havsbrisen i ditt ansikte och sanden mellan dina tår när du läser den här. Malibu Rising är sommaren fångad i en bok och den är oförglömlig.

Lämna en kommentar