Pojken med smörkniven – Johan Hörberg

Lärorik, vacker och lättillgänglig!

Återigen fick jag tips av Malin på Stagneliusskolans bibliotek om en ny bok att läsa. Den här gången tipsade hon om Johan Hörbergs debutroman Pojken med smörkniven. Återigen var det en roman jag inte hade hört talas om, men som jag nu är glad att jag har läst. Tack Malin!

Pojken med smörkniven: Handlingen i korta drag

Johan Hörbergs debutroman Pojken med smörkniven handlar om Adrian. Adrian är en vilsen ungdom som har börjat tappa kontrollen över sitt unga liv. I ett försök att fly verkligheten och dess bekymmer, fyller han sin vardag med droger, våld och sex. Men när mörkret faller och ensamheten omsluter honom gapar tomheten. Adrians vårdslösa liv når kulmen när ett bråk eskalerar och kostar honom nästan allt. Det blir väckarklockan som får Adrian att göra ett sista desperat försök att återta kontrollen över sitt liv. Att sluta leva som en skugga av sig själv. Han söker jobb som personlig assistent till brukaren Jonas.

Adrian introduceras nu till en helt ny värld och ett yrke som få förstår innebörden av. Trots att Adrian inte har några erfarenheter av yrket ser han hur illa Jonas blir behandlad. Adrian ser hur människor som ska hjälpa Jonas, snarare stjälper honom och istället dödar det lilla liv som ännu finns kvar av den pojken han en gång var. Genom yrket lär Adrian känna sig själv men också Jonas. Han hittar syfte och mening. Mellan Adrian och Jonas växer ett starkt vänskapsband som så småningom förändrar dem för alltid.

Pojken med smörkniven: Min läsupplevelse

Mitt möte med den här romanen var verkligen förutsättningslöst. Jag hade inga förväntningar på den. Men jag fastnade. Det är alldeles sällan jag läser romaner med en manlig huvudkaraktär, än mer sällan en ung sådan. Därför var det intressant att kliva in i Adrians bubbla. Han påminde mig så mycket om mina elever. Vilsna. Flyende. Sökande. Men samtidigt orädda. I tron om att de är odödliga. Framförallt är det en elev jag tänker på när jag läser om Adrian. En som alla hade förlorat hoppet om, inte minst han själv. Men med lite tro och en push i rätt riktning sökte han jobb inom vården efter studenten. Jag vill hoppas att han, likt Adrian, hittade syfte och mening. Att han lärde sig att vårda andra på det sätt han aldrig själv blev vårdad. Jag hoppas att han hittade sitt kall.

Johan Hörberg är personlig assistent och det märks att han brinner för sina brukare. Romanen är nästan en kärleksroman, eller en hyllningssång till alla personliga assistenter som brinner för sitt yrke. Alla de som känner frustration över att det är så många inom yrket som inte förstår innebörden av det. Jag vet inte hur mycket som är självupplevt, om något är det egentligen, men det spelar ingen roll. Han lyckas fånga mig. Han lyckas lära och beröra mig. Romanen är vacker, lättillgänglig och sorglig. Jag omfamnar Adrian samtidigt som mitt hjärta brister för Jonas. Mitt enda minus är att romanen är för kort för att karaktärerna ska ha chans att fördjupas. Jag hade velat veta mer om Adrian.

Slutsats

Pojken med smörkniven är en kort, lättläst och fin roman. Den handlar om att hitta sin plats och om att växa men också om att hantera motgångar. Språkligt är det inget mästerverk men syftet når fram. När jag läser den tänker jag att det är en roman som passar en ung kille, sedan tänker jag att den passar unga läsare överlag men när jag slår igen den är jag övertygad om att den passar alla. Tack Johan Hörberg för att du kastar ljus på ditt yrke!

Lämna en kommentar