Spöksommarnätter – Lotta Oudhuis

Udda, skurvad och spännande!


Mitt vuxna jag läser sällan barnböcker och det finns det flera anledningar till. Jag är inte ett barn, har inga barn och jag arbetar inte med barn. Men förra året fick jag hem ett gäng barnböcker och därför har jag i år bestämt mig för att vara mer öppen och ge även dem en chans. Här är min recension av Lotta Oudhius bok Spöksommarnätter. Jag är tacksam att jag fick läsa den. Tack Lotta och Idusförlag för det för det!

Spöksommarnätter: Handlingen i korta drag

I Spöksommarnätter heter vår hjältinna Andrea. Hon är 11 år och hon har sommarlov. Sommarlov brukar vanligtvis vara sol, bad och glass. Men i Andreas fall också spöken. Andrea har nämligen förmågan att se spöken. Det här sommarlovet ska hon tillbringa hos sin morföräldrar ute i skärgården. Där finns mycket tid för henne att fundera över livet och alla måsten nu när lillebror är på väg och mamma har varit med om en olycka.

Men plötsligt börja det hända mystiska saker. Mat spills ut, meddelanden lämnas på kylskåpet och en morgon vaknar Andrea av att någon sitter på hennes bröstkorg. Men vem är det som spökar och varför? Och kommer Andrea lyckas rädda sina morföräldrars lantställe Monte Bello innan det är för sent?

Spöksommarnätter: Min läsupplevelse

Spöksommarnätter är en skruvad, varm, rolig, spännande, udda, skrämmande (det är ju spöken med) och läsvärd berättelse om ensamhet, rädsla och att hantera förändringar. Jag njöt verkligen av den här boken och jag älskade Andrea. Hon står för öppenhet och värme, trots att hon inte förstår sig på detaljer, omskrivningar och onödigt lull-lull. Jag älskar att hennes fantasi inte har några gränser och att hon inte bryts ner av motgångar.

Tänk om alla barn var som Andrea. Då hade framtiden varit ljus och vi hade inte haft någonting att oroa oss för. Lotta har skrivit en normutmanande barnbok som alla 9-12 åringar borde ta del av. Jag tror att barn kan hitta en vän i Andrea. Men jag tror också att barn kan finna sig själva i Andrea och på så sätt visa dem att de inte är ensamma.

Som jag skrev inledningsvis läser jag inte barnböcker av olika anledningar, men den här boken fångade mig. Även om det är lite platt och enkelt, är det charmigt och tillräckligt udda för att jag ska vilja läsa mer. Den här boken är magi och fantasi. Äventyr och spänning. Den här boken är Pippi Långstrump och Sherlock Holmes. Allt på samma gång!

Slutsats

Spöksommarnätter är en bok om att välkomna det som är konstigt och udda, men det är också en bok om hur man hanterar stora förändringar och rädslan för att bli utbytt av ett nytt syskon. Den kan verkligen tilltala stor som liten.

Lämna en kommentar