Vakna, mitt folk! – Eva Ekselius

Gedigen, informationsrik och detaljerad!

Mitt tredje val av de nominerade böckerna i kategorin Årets Svenska Fackbok blev Vakna, mitt folk! av Eva Ekselius. Det är en bok som jag inte hade hört talas om innan jag blev August-ambassadör. Men som jag nu är glad att jag fick chansen att läsa. Både som i egenskap av religionslärare och kvinna.

Vakna, mitt folk!: Handlingen i korta drag

I Vakna, mitt folk! försöker Eva Ekselius med breda penseldrag ge oss en introduktion till den del av vår historia som räknas som den mest dynamiska; tiden mellan den franska och den ryska revolutionen. Boken skildrar dels judarnas liv; från inåtvänd minoritet till bärare av den europeiska kulturen. Dels ett Europa som präglas av kulturella, demokratiska och industriella genombrott. Genom boken kastar Ekselius ljus på de judiska kvinnor och män, i både öst och väst, som kom att forma det nya Europa men också den nya judendomen. Vi får följa deras kamp för rättvisa men vi får också vara med under de smärtsamma konflikter som uppstod när tradition mötte modernitet. 

I boken får vi förflytta oss genom tid och rum samt bekanta oss med en mängd olika personer, professioner, fenomen, händelser och ismer. Bokens första del handlar om Västeuropa och kretsar kring ett antal individuella historiska personer i främst Berlin. Medan bokens andra del fokuserar på Östeuropa och städer som Wien, Vilnius och Odessa. Den andra delen skildrar snarare rörelser och händelser i både vår och i judarnas historia. När vår resa tar slut har vi fått se delar av Europa men också det judiska folket med nya ögon.

Vakna, mitt folk!: Min läsupplevelse

När jag fick se att den här boken blev nominerad till Augustpriset, var min första tanke ”Hur mycket mer finns det att skriva om judisk historia?”. Men när jag började läsa fastnade jag. I boken gör Ekselius biografiska och historiska nedslag i olika människors livsöden. Hon gör det utan känslor och tillrättavisningar. Objektivt och sakligt.

Jag, som kvinna, fastnar mest i kvinnornas öden. Därför gillade jag bokens första del mest. Här fick de judiska kvinnorna en framträdande roll. Jag njöt av att läsa om väninnorna; Dorothea, Rachel och Henriette, och deras bravader i såväl yrkes- som kärlekslivet. Förutom dessa tre skildrar Ekselius en mängd olika människor men de människor som hon skildrar är ofta från de högre samhällsskikten och med en hög bildningsnivå. Detta tycker jag är både fascinerande och synd. Det hade inte skadat om fler ”fattiga” och obildade judar fick vara med för en mer nyanserad bild. Men då hade boken blivit för lång…

Bokens andra delen har, som jag har nämnt tidigare, mer fokus på skeenden och händelser i vår och judarnas historia. Dessa är ibland hoppfulla och inspirerande, men ibland otäcka och skrämmande. Jag kanske tappar intresset mer i andra delen, men jag kan ändå se den som en spegel för vår egen tid. Så sammantaget är Vakna, mitt folk! en intressant, lärorik och gedigen bok som stundtals suger in dig i berättelsen och stundtals känns för maffig.

Slutsats

Vakna, Mitt folk! är skriven på ett avskalat sätt, men innehållet med alla årtal, namn och skeendet är stundtals för maffigt och kan bli för mycket. Men för den som är intresserad av historia och religion och vill förstå vår egen samtid; skulle jag säga att boken är ett måste.

Lämna en kommentar