Älskade bror – Lisa dos Santos

Oroväckande, skarp och unik!

Mitt andra val av de nominerade böckerna i kategorin Årets Svenska Fackbok blev Älskade bror av Lisa dos Santos. En bok som fångade mig direkt och som höll i mig rakt igenom hela läsningen.

Älskade bror: Handlingen i korta drag

Älskade bror tar avstamp i en av Lisa dos Santos vanliga löparrundor över Årstabron i Stockholm. Men denna morgon är inte en vanlig morgon; denna morgon pryds Årstabron av en stor blodpöl. Detta efter att en ung man kvällen innan lurades ut till just den platsen och kallblodigt sköts ihjäl. Några dagar senare hamnar mordutredningen på dos Santos bord och ganska tidigt blir två av offrets vänner misstänkta för mordet. Men på grund av både bristande bevisning och vittnen som vill berätta är det svårt för polis och åklagare att komma vidare i utredningen. Men så en dag kommer information från FBI. Det visar sig att mördarna har planerat dådet i den krypterade chatten Anom och helt plötsligt kan utredningen gå framåt. 

Älskade bror är en detaljerad och unik skildring både av rättsväsendet och gängkriminaliteten i Sverige. I den får vi följa kampen mot gängbrottsligheten inifrån och vår guide är författaren själv; den stridbara åklagaren Lisa dos Santos. Det är en kamp där ouppklarade mord, krypterade telefoner, människors tystnad, pengarnas dragningskraft, frigående mördare och advokater som går över gränsen för sina klienters räkning bara är några av hindren på vägen. Boken blir som ett vittnesmål om situationen som råder i Sverige samtidigt som den ger oss en värdefull inblick i det arbete som polis och åklagare har när det kommer till gängbrottslighet.

Älskade bror: Min läsupplevelse

Jag skulle, kort och gott, kunna skriva; We are fu*ked och det skulle varken vara en lögn, eller en orimlig slutsats att dra efter att ha läst Älskade bror av Lisa Dos Santos. Men jag ska försöka förklara. Älskade bror är på lika sätt skrämmande som fascinerande läsning. Dos Santos beskriver ett rättssystem som är i gungning, på grund av att det inte är format för den typ av brottslighet som gängkriminaliteten är. 

När jag läser den här boken inser jag att det har gått för långt. Gängkriminaliteten har rotat sig väl i vårt samhälle. I systemet och i rättsväsendet. I människorna och i populärkulturen. Därför kan vi inte längre bara göra en åtgärd och tro att det ska vara det som tar död på gängkriminaliteten. Vi är bortom det nu! Vi kan inte bara skylla på invandrare eller politiker, utan att faktiskt ta en titt på oss själva. Vad gör vi för att stoppa det och vad gör vi för att möjliggöra det?  

För två år sedan började det skjutas i Kalmar och folk blev upprörda. Folk muttrade och var förfasade över skjutningar och att våldet hade hittat sig hit. Folk undrade: vad gör dessa gäng i Kalmar? Men är det så svårt att förstå? De tjänar pengar i Kalmar! Här, precis som i resten av Sverige, finns människor som möjliggör den här typen av brottslighet. De som finansierar gängen genom sitt party-knarkande. De som vurmar och romantiserar brotten och livsstilen. Först när möjliggörarna slutar att möjliggöra, kommer gängen att försvinna.

Så sluta skyll på invandrare, politiker eller vad du nu än skyller på och skaffa dig ett rättspatos. Sluta hylla den svenska hiphopen och sluta romantisera brotten. Slå tillbaka mot de mörka krafterna som hotar att förgöra det svenska systemet i grunden. Det är nog nu!

Slutsats

Ja, vad ska jag säga här? Tja, jag kan sticka ut hakan med att säga att Älskade bror är så viktig att alla borde läsa den! Varenda politiker och engagerad samhällsmedborgare. Varje lärare och förälder. Men jag kan också sticka ut hakan med att säga att jag med denna bok kan ha läst vinnaren till Augustpriset.

Lämna en kommentar