A court of – serien – Sarah J. Maas

Våldsam, djärv och osannolik!

A Court of … – serien av Sarah J. Maas är inte bara en spännande fantasy-serie med rikt och detaljerat världsbygge, utan också en berättelse om karaktärernas personliga resor och utveckling. En serie fullproppad med magi, fantasi, äventyr, intriger, fasansfulla odjur, sagolika väsen och kärlek. Det är en serie som alla verkar älska, men hur föll den mig i smaken då? Kan finns någon spoiler – om det nu går att spoila något som är så omskrivet.

A court of – series: Handlingen i korta drag

Huvudpersonen i A Court of – serien är Feyre, en ung kvinna som bor i en värld där människor lever sida vid sida med magiska varelser och feer. Läsaren får följa hennes transformation från en bräcklig ung kvinna till en stark och självständig hjältinna som kämpar för det hon tror på.

I början bor Feyre fattigt och tvingas att jaga för att försörja familjen. När hon dödar en varg förändras hennes liv och hon tvingas offra sig själv för att rädda sin familj. Feyre blir tagen till en annan värld; det farliga och magiska riket bortom muren. Där väntar magi och förförelse. Snart inleder hon en relation med Tamlin och det som först verkade så främmande, blir nu hennes hem. Men lyckan blir kortvarig när Feyre upptäcker att allt inte är som det verkar. Och att en stor fara hotar både hennes nya hem och hennes gamla liv. 

I Sarah J. Maas värld finns ingen svartvit skiljelinje mellan gott och ont, utan istället möter karaktärerna komplexa moraliska dilemman och måste göra svåra val för att överleva. Under seriens gång utvecklas Feyre som karaktär. Hon möter nya vänner men också fiender. Hon lär sig att navigera genom den farliga och förtrollade världen som hon nu kallar sitt hem. Då hon känner sig sviken av Tamlin, inleder hon en romantisk relation med Rhysand. Han är en av de högsta feerna och tillsammans upplever de en omskakande kärlek som både är passionerad och förbjuden. 

Varje bok introducerar nya karaktärer, platser och intriger samtidigt som vi får utforska de redan bekanta karaktärernas relationer och inre demoner. I seriens femte och hittills sista följer vi istället Nesta, Feyres äldre syster. I boken kämpar hon med sitt mörker och sin sorg, samtidigt som hon med hjälp av Cassian försöker hitta sin styrka och självständighet. 

A Court of – series: Min läsupplevelse

A Court of – serien är en berättelse om mod, kärlek och överlevnad. Men det är också en berättelse om personlig utveckling, där karaktärerna utmanas att växa genom svåra prövningar. Jag vill börja med att säga att Sarah J. Maas verkligen tar med mig på en magisk resa genom en värld, där spänning, romantik och intriger är ständigt närvarande. Det finns något i böckerna som gör att jag tar mig igenom hela serien. 

Men, jag måste också säga att det inte är en helt smärtfri resa. Jag började läsa böckerna i tron om att det här skulle bli min favoritserie. I tron om att jag å ena sidan skulle hata Tamlin och å andra sidan älska Feyre och Rhysand. Men som jag skrev innan finns här ingen svartvit skiljelinje mellan gott och ont. Jag tycker varken att Tamlin är så hemsk som alla vill få honom att verka eller att Rhysand är så fantastisk som folk utmålar honom som. 

Samtidigt som jag förstår att A Court of – serien är en fantastisk läsupplevelse för många, finns det delar jag har problem med. Genom seriens gång har jag svårt att klicka med Feyre, seriens stora hjältinna. Enligt mig är hon för perfekt i allt hon gör att det blir svårt att identifiera sig med henne. I en fantasy-värld där mycket är overkligt behöver jag trovärdighet i karaktärer men det får jag inte i Feyre. Jag tycker att Maas anstränger sig för mycket med att få mig att tycka om henne, därför fokuserar jag mer på hennes briser.Som att hon stundtals är fjantig och feg som inte kan samtala med Tamlin.

En annan sak som jag har problem med är sexscenerna. Jag vet att många uppskattar det, men jag förstår det inte. Hälften av gångerna sitter jag som ett frågetecken och funderar på om sexet verkligen är nödvändigt. Värst är det i bok fem. Och allt snack under sexet… eh nej tack. Det blir för mycket purrande, morrande, stönande, grymtande, fräsande och ylande för min smak. 

Slutsats

A Court of – serien är en spännande serie och Sarah J. Maas har skapat en värld som är förtrollande, med en intressant historia, en mängd olika väsen och karaktärer som är fängslande och utvecklande. Det finns något i böckerna som får dig att vilja läsa men jag tycker att böckerna är något ojämna. Ojämnheten återfinns i tempo och historia. Ibland känns böckerna helt barnförbjudna medan de i andra aspekter känns väldigt barnvänliga (långt ifrån Game of Thrones-böckerna) och vissa delar kan kännas något repetitiva. Jag gillar inte heller hur osannolika vissa delar är. Främst tänker jag på systrarna Archeron och det osannolika i att alla tre systrarna blir höjdare som feer och dessutom får sina mates i samma ”fe-gäng”. 

Som språklärare fastnar jag för just språket och här vill jag kanske säga att språket inte gjorde helhetsintrycket bättre. Efter bok två satt jag mest och räknade alla gånger någon hissed, purred, murmured, groaned, moaned, growled, barked, jerked his/her chin, made a vulgar gesture och var en prick. Hör av er om ni vill ha statistik. Men skämt åsido, jag tror ändå att du som gillar fantasy, äventyr och romantik kan komma att älska den här serien, men jag behöver kanske inte vara den som rekommenderar den till dig. Ska vi säga så?!

Lämna en kommentar