Under Svart Himmel – Christina Öhman

Obehaglig, välskriven och rå!

Under Svart Himmel, 2022

En av de första personerna som jag började följa när jag startade min bokstagram var Christina Öhman. Hon höll då på att skriva sin debutroman om kråkan, allas vår favoritkaraktär. Jag fastnade direkt för kråkan och visste att jag ville veta mer om henne. I vintras vann jag Under Svart Himmel hos Minna och det kan ha varit ett av mina lyckligaste moment i bokvärlden. Jag har sedan dess tänkt att jag bör vänta och läsa den under hösten. Men vem försökte jag lura egentligen?! Inte skulle jag kunna vänta nästan ett år på att få läsa den…

Under Svart Himmel: Handlingen i korta drag

Under Svart Himmel är en mörk bok. Det är en bok om ensamhet, sorg, förlust och död. I den följer vi Lars genom två tidsperioder i livet. Första gången vi möter Lars är 1997. Han är 11 år och ett ensamt barn. Ett utstött barn. Vi får följa Lars och den fruktansvärda mobbning han utsätts för av Jacob. Men vi får också följa honom när han finner tröst hos en oväntad vän; en kråka som tycks följa honom var han än är. Kråkan, som han kommit att kalla Kara, finns vid hans sida och tycks skydda honom från hans förövare, men hon tycks också dölja mörka hemligheter. Samma dag som Lars mister en person som har varit hans trygga punkt i livet, försvinner också Kara. Nu börjar år av tvivel. Fanns kråkan endast i hans fantasi?

Men 16 år senare, utan någon förvarning, dyker Kara upp igen. Med samma mål som tidigare; att skydda Lars, men nu också med en bestämdhet av att avslöja sin stora hemlighet. Den hon har burit på i 16 år.

Under Svart Himmel: Min läsupplevelse

Om jag bortser från Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist, har jag tills nu aldrig läst en skräckbok. Men Christina Öhman gör ett utomordentligt jobb med att hjälpa mig att komma i stämning under tiden jag läser boken. Med sitt mästerliga språk tar hon tag i mig och kastar in mig i handlingen. Helt plötsligt står jag där, i mörkret, och beskådar allting likt de vålnader som gömmer sig i skuggorna. Jag ryser av obehaget. Av råheten. Vårens solstrålar gör det dock svårt för mig att hålla mig kvar i stämningen när jag vilar från boken. Därför var det kanske inte helt optimalt att läsa Under Svart Himmel nu, men som jag skrev kunde jag inte vänta… 

Förutom att jag läste den i fel tid, är mitt enda ”klagomål” att det är för många skräckelement inblandade. Häxor, vålnader och förhäxade kråkor, när jag helst och mest vill fördjupa mig i det sistnämnda. Men som helhet tycker jag jättemycket om den här boken, då den behandlar teman som står mig varmt om hjärtat. Jag kan relatera till Lars och det ensamma barnet. Även om mobbning är ett svårt ämne att läsa om, är känslorna autentiska. Jag kastas tillbaka i tiden och känner allt som Lars känner. Jag förstår Lars desperata vilja att hitta en vän. En vän som finns där. Som inte räds med dig, utan som står upp för dig när dina egna ben inte bär dig. I Lars fall en kråka. 

Den kråka som jag nu i nästan två år har följt. Det var otroligt skönt att äntligen träffa henne. Att lära känna henne. Alla delar av henne. Jag gillar verkligen idén att Lars kan se förbi det fula och obehagliga hos en kråka, och ge Kara en chans. Christina Öhman skildrar Karas gestalt på ett sådant sätt att jag både är fascinerad och rädd på en och samma gång. Jag vill peta på henne även om jag vet att jag kan mista mitt finger. 

Slutsats

För dig som älskar skräck, är det inget snack om saken. Du ska, och bör, läsa Under Svart Himmel. Men även du som, liksom jag, inte är en van skräckläsare kan ha behållning av den här romanen. Med ett mästerligt språk, som är svårt att inte avundas av, behandlar Christina Öhman allmänmänskliga teman och känslor i den här debutroman. När jag läser boken har jag svårt att greppa att den är just det; en debutroman, då den är träffsäker och andas skicklighet. Men ska du läsa den, bör du göra det under hösten/vintern. Du har nu också chans att vinna den på min bokstagram.

Och Christina, tack för det här äventyret! Men framförallt tack för att du gav mig nya vänner i Lars och Kara. Jag visste inte hur mycket jag behövde dem, förrän nu. Jag är så glad att jag har fått träffa dig och följa din idé bli verklighet. Nu längtar jag enormt mycket till del två och ännu mer råhet, mörker och ondska.

1 svar på ”Under Svart Himmel – Christina Öhman”

Lämna en kommentar