Barnsköterskan – Stacey Halls

Överraskande, långsam och något platt!

Återigen blev jag förälskad i en bok på grund av omslaget. Sedan jag började med bokstagram har jag spanat in Stacey Halls romaner Hittebarnet och Mrs England, just på grund av de vackra omslagen. När jag såg att Mrs England hade översatts på svenska kände jag att jag var tvungen att ha den. Tack Bokfabriken för att ni lät mig läsa den.

Barnsköterskan: Handlingen i korta drag

Barnsköterskan är en historisk roman som tar oss tillbaka till 1904. Vi befinner oss i West Yorkshire och följer den nyutexaminerade barnsköterskan Ruby May som tar en tjänst hos Charles och Lilian England för att ta hand om deras fyra barn. Paret England är välbärgat och har sina rötter i en dynasti av kvarnägare. Trots det dystra lanskapet, isoleringen i Yorkshire, avvisningen av de andra betjänterna samt den kalla behandlingen hon får från Fru England hoppas Ruby att det här ska vara nystarten hon behöver.

Hon gör sig hemmastad men märker snart att någonting inte riktigt är som det ska med den vackra och mystiska frun i huset. Hennes kyla visas inte bara gentemot Ruby, utan också gentemot hennes barn som hon inte verkar ha något intresse av. Men Ruby är där för barnen. Barnen gillar Ruby och Herr England är snäll, varm och välkomnade, vilket får Ruby att trivas mer. Charles England är sin frus motsats och bilden av den perfekta fadern, något som Ruby saknade under sin uppväxt.

Ensam, tvingas Ruby konfrontera sina egna demoner som Halls gradvis avslöjar genom romanens gång. Läsaren får så småningom ta del av Rubys sorgliga bakgrund. Hon om någon vet att något sådant som den perfekta familjen inte existerar. Och trots att det känns tungt att vara så motarbetad och ensam, måste hon behålla arbetet för att hjälpa sin lillasyster, Elsie.

Barnsköterskan: Min läsupplevelse

Åh, jag ville så gärna älska den här bokens innehåll lika mycket som dess omslag. Jag ville avsluta förra årets läsning med fyrverkerier, men istället blev det ett MEH. Tempot var ganska långsamt och under tiden jag läste Barnsköterskan tänkte jag bara att ”den här boken har jag läst innan”. Men det hade jag ju inte. Dock finns här inslag som påminner om många andra historiska romaner som exempelvis Jane Eyre och Flicka med pärlörhänge. Har du läst en sådan bok, har du läst dem alla?!

Kanske var det som gjorde mig ouppmärksam på de ledtrådar som många anser är tydliga i boken, men när boken nådde sitt klimax blev jag blev totalt överraskad. Mina vandrande tankar var alltså både på gott och ont. Hade jag fokuserat mer, kanske jag hade vetat vart boken var på väg och då hade boken varit ett bottennapp. Men nu lyckades Halls både överraska och chockera mig. Dock var glädjen kortvarig. Överraskningen och efterdyningarna av den var över på ett ögonblick. Och Halls drog aldrig riktigt nytta av de chockerande avslöjandena.

Så vad tyckte jag då? Jag tycker att Halls i grunden har en bra berättelse, men att utförandet är något slafsigt gjort. Lite som att hon hade för bråttom, vilket gör att boken känns något platt och ofärdig. Men samtidigt tycker jag mig kunna se glimtar av Halls förmåga och skicklighet i att skildra målande miljöer. Jag förflyttades verkligen till 1904 och West Yorkshire. Hade jag varit mer uppmärksam hade jag kanske kunnat varna Ruby… Summan av kardemumman är alltså att det inte på något sätt var en dålig bok, men det var inte heller en bok som jag kommer att lägga på minnet en längre stund.

Slutsats

Barnsköterskan är en bok med ett målande språk och ett långsamt tempo. Ett svagt eko av Jane Eyre, men något sämre utfört. Jag kan inte med säkerhet veta, men jag tror inte att du som vill ge Halls en chans, ska börja med just den här boken. Risken finns att du blir besviken. Kommer jag ge Halls fler chanser? Tja, Hittebarnet har ett underbart omslag, kanske kan dess insida matcha utsidan?!

Lämna en kommentar