De sju morden på Evelyn Hardcastle – Stuart Turton

Originell, komplex och förbryllande!

Mitt stora mål som svensklärare är att få mina elever att läsa mer. Därför blir jag extra lycklig och exalterad när någon av dem stannar kvar efter lektionen för att diskutera böcker. I slutet av mars hände just detta. En elev pratade gott om De sju morden på Evelyn Hardcastle och rekommenderade mig att läsa den. Först trodde jag att hon menade Evelyn Hugos sju äkta män, men när hon la boken framför mig insåg jag mitt misstag. Tänk att det ska vara så svårt att hålla isär dessa två titlar?!

De sju morden på Evelyn Hardcastle: Handlingen i korta drag

Handlingen i De sju morden på Evelyn Hardcastle utspelar sig på en engelsk herrgård vid namn Blackheath. Här har tiden hakat upp sig och gång på gång upprepas en och samma dag. Dagen då familjen Hardcastle bjuder sina vänner till en maskeradbal och då dottern i familjen Hardcastle, Evelyn, mördas. Detta är också årsdagen då Thomas Hardcastle mördades. Av någon skruvad anledning är samma personer som var närvarande vid Thomas död, också inbjudna denna dag.

Läsaren följer Aiden Bishop som varje dag vaknar upp i en ny kropp och varje gång kommer försent för att rädda Evelyn som är nyss hemkommen från Frankrike där hon har spenderat de senaste 19 åren och nu kväll efter kväll går samma öde till mötes. Varje natt klockan elva kommer Evelyn Hardcastle att dö och enda sättet för Bishop att bryta den mardrömsslinga som han har fastnat i är att besvara frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle?

Läsaren får via Aiden Bishop ta del av åtta värdar och genom varje värds intellektuella samt fysiska förmågor kan Bishop samla pusselbitarna för att få hela pusslet. Han kan också göra små ändringar som kan påverka utfallet. Varje värd har 24 timmar på sig, men beroende på vad som händer med värdarna kanske de inte är brukbara i hela 24 timmar. Det gäller alltså för Bishop att vara smart och hålla koll på sina värdar men även den tiden han har kvar med dem.

De sju morden på Evelyn Hardcastle: Min läsupplevelse

De sju morden på Evelyn Hardcastle är en sorts Måndag hela veckan möter En dag och dricker te med Sherlock Holmes och Agatha Christie. Det är en väldigt unik bok och den liknar inte någonting annat som jag har läst, samtidigt som det finns väl kända inslag i den. Det är ett gotiskt mysterium; en ”vem var det som gjorde det?” som får dig att göra mentala kullerbyttor. Just när du tror att du vet hur det ligger till kommer Turton att vända allting upp och ner.

Om jag ska börja med det som jag tyckte mindre om, så är det karaktärerna. Varje person vars kropp Bishop tar över är svår att tycka om och sympatisera med. Alla har sin agenda. Jag finner mig själv med att tänka att de förtjänar detta öde. Att jag inte bryr mig ett dugg om hur det går för dem. En annan sak som jag får lite kväljningar av är hur osmakligt Turton beskriver Ravencourt. Vid flera tillfällen beskriver Turton, honom som ”gris” och ”äcklig” på grund av hans fetma. Det får mig att undra vad författarens avsikt med detta egentligen är? Varför lägger Turton så mycket tid och utrymme på Ravencourts kropp när det inte är av större vikt för historien?

Men nu till det som jag finner intressant. Det är bokens komplexitet. Glädjen och den stora behållningen med romanen är varken själva handlingen eller karaktärerna. Det är att se hur hela berättelsen tar form och hur Turton samlar ihop alla lösa trådar för att knyta samman dem i slutet. Jag vill inte ens veta hur många timmar Turton investerat i alla dessa handlingslinjer! Det måste ha tagit evigheter och det är svårt att förstå att detta är en debut. Turton är skicklig och kreativ i sitt sätt att skapa detta mysterium. Schackmatt på det!

Slutsats

De sju morden på Evelyn Hardcastle är en unik roman med klassiska inslag. Turtons språk är lättillgängligt och hans kreativitet ger romanen dess komplexitet. Boken kunde med fördel varit lite kortare men det går an. Om du vill bli hänförd av karaktärerna är det här inte en bok för dig. Men om du är en person som kan gilla en bok för dess form ska du absolut läsa den här!

Lämna en kommentar