Mitt namn är Firekeeper – Angeline Boulley

Stark, engagerande och lärorik!

Angeline Boulleys roman Mitt namn är Firekeeper är en roman med inslag av flera genrer; mystik, deckare, ungdomsromaner och romaner om ursprungsbefolkningar. Det är alltså en roman som kan tilltala en bred publik. Jag tackar Gondol och Albert Bonniersförlag för att jag fick äran att läsa och recensera denna debutroman!

Mitt namn är Firekeeper: Handlingen i korta drag

Mitt namn är Firekeeper handlar om Daunis Fontaine, en oregistrerad stammedlem av blandad härkomst, som aldrig riktigt har passat in; varken i sin hemstad eller på det närliggande Ojibwa-reservatet. Daunis är en förlorad själ som ständigt söker sin sanna identitet i Sault Ste. Marie nära Sugar Island i norra Michigan. En stad där gemenskapen och ishockeyn betyder allting.

Redan innan historiens början har Daunis upplevt en rad tragedier och vi hoppar rakt in i fler. De enda ljuspunkterna är hennes små kusiner, hennes bästa vän Lilly och nu också den nya hockeystjärnan Jamie. Men helt plötsligt vänds Daunis liv upp och ner ännu en gång, när ännu en person i hennes närhet dör. Det chockerande dödsfallet blir startskottet på en brottsutredning där hon motvilligt börjar hjälpa FBI för att gå till botten med mysteriet som kastar mörka skuggor på hennes hemstad och människorna i den. Daunis är omedveten om de farorna som hon utsätter sig för och avslöjandet kommer att få henne att omvärdera allt hon känner till och älskar med sitt samhälle.

Mitt namn är Firekeeper: Min läsupplevelse

Mitt namn är Firekeeper är en roman som inte liknar någon annan roman som jag har läst. Jag hade inga förväntningar eller kunskaper om vad den skulle handla om, så jag kastades rakt in i både handlingen och Ojibwa-gemenskapen. Där blev jag den nya personen i samhället som varken förstod traditionerna eller språket. Långsamt, väldigt långsamt började jag acklimatisera mig och förstå hur allting låg till. Men det tog tid. Första halvan av boken var jag ett frågetecken. Jag läste och läste men kom ingenstans. Jag förstod inte dödsfallen och inte heller människornas sätt att hantera det. Det kändes lite som att jag hade hamnat i Up-side-down, en parallell värld där människorna saknar känslor. Men andra halvan och slutet räddade verkligen boken för mig och jag kunde inte lägga ifrån mig den.

Som helhet tycker jag ändå mycket om boken och anledningen är att den handlar om familj, tillhörighet och en önskan att vara en del av något som är mycket större än vårt individuella jag. Den ger oss också en insyn i en helt annan kultur med dess riter, kläder, myter och tankesätt. Jag som har väldigt lite kunskap om den nordamerikanske ursprungsbefolkningen tycket att det var väldigt intressant att följa Daunis och de strider som fanns såväl inom henne som runt henne. Boulley har skrivit en stark och annorlunda berättelse full av sorgbearbetning, kärlek, identitet, familj, gemenskap, förlåtelse, rasism, symbolik och maktmissbruk. Det är verkligen en läsupplevelse och det är en roman som lyckas tala till mitt hjärta.

Slutsats

Som jag nämnde tidigare tycker jag att första delen var lite för lång och för egen del kanske jag gillade idéen med Mitt namn är Firekeeper mer än själva utförandet. Men jag är glad att jag har läst den, då det är en lärorik roman som tar oss in i medvetandet hos Ojibwa-gemenskapen.

Har du läst den? Vilka är dina tankar?

Lämna en kommentar