Giftmakerskan – Sarah Penner

Djärv, vacker och fängslande!

VARNING för ännu en debutroman och ännu fler mord. Nu när jag sitter och skriver inser jag att april-månad har bjudit på många mord. Det förvånar mig då jag inte brukar tycka om den typen av böcker, men här är vi. Jag trodde heller aldrig att jag skulle beskriva en bok full av mord som vacker, men nu gör jag det och det beskyller jag Sarah Penner för. Hennes debutroman Giftmakerskan har inte bara en vacker utsida, utan dess insida är, om möjligt, ännu vackrare.

Giftmakerskan: Handlingen i korta drag

Giftmakerskan är först och främst en roman om kvinnor som skapar sina egna öden. Men det är också en berättelse om en glömd historia om giftmakerskan som satte skräck i en hel stad. Romanen är berättad i två tidsperspektiv. Vi följer dels Nella i 1790-talets London, dels Caroline i nutidens London.

Nella är apotekaren, eller mer känd som giftmakerskan, som driver ett annorlunda och undangömt apotek i 1790-talets London. Hon välkomnar in oss i sitt apotek som är gömt bakom en hemlig dörr. Det här är apoteket där allting började. Nella hjälper, i stor diskretion och hemlighet, kvinnor att giftmörda männen som har gjort dem ont. I hennes apotek finns två regler; giftet får aldrig användas för att skada en annan kvinna och allting måste bokföras i apotekets liggare. Här får vi följa Nellas historia. Hur hon blev den fruktade giftmakerskan men också det öde hon nu går till mötes.

I nutidens London finner vi den uppgivna historikern Caroline. Hon och hennes man James planerade tillsammans resan till London för att fira 10-år som gifta, men en upptäckt gör att planerna krossas och Caroline bestämmer sig för att ensam resa till London. Resan ska få henne att fundera på framtiden och undkomma smärtan som James har orsakat. I London hamnar hon av en slump med en grupp som sysslar med Mudlarking (letar efter gamla och värdefulla föremål i leran vid Themsen). Genom mudlarkingen hittar hon en liten glasflaska både som bär på hemligheter och som kommer att förändra hennes framtid.

Sarah Penner tar med läsaren på en resa in i en tid där männen styrde dagen. Valmöjligheterna för kvinnorna var begränsade och många av kvinnorna tvingades in i situationer som de inte kunde undkomma. 1790-talets London var en mörk och dyster plats, en plats för intriger och hemligheter. Perfekt som scen för Nellas historia.

Giftmakerskan: Min läsupplevelse

Jag måste med handen på hjärtat säga att Giftmakerskan var en riktigt fängslande och fascinerande roman som höll mig förtrollad från första till sista sidan. Boken känns magisk trots att det inte finns en gnutta av magi i den. Jag älskade de halvgotiska miljöerna under 1790-talets London, de hemliga dörrarna, de hemliga kvinnliga nätverken, de korta kapitlen, växlandet mellan Nella och Caroline samt kopplingen mellan de båda kvinnorna trots distansen i tid. Som jag nämnde tidigare är det här först och främst en roman om kvinnor som skapar och styr sina egna öden, men det är också en roman om vänskap, familjeband, kärlek och moderskap.

Penner gör ett fantastisk jobb med att hålla igång historien med de två tidsperspektiven. När jag läste om Nella längtade jag efter Caroline och när jag fick hänga med Caroline ville jag bara återvända till apoteket och Nella. Visst, elefanten i rummet är morden och det är kritiken som romanen får, men jag tycker det finns något spännande i spekulationerna om hur stort problem giftmorden var under denna period. Det är en del av vår historia och all historia är inte bra, men den lär oss och får oss att gå framåt.

Slutsats

Sarah Penners debutroman Giftmakerskan är en förtrollande roman. Den är välbalanserad i så väl tempo som ton. Jag hade svårt att slita mig och ville bara veta mer. Dessutom väckte den historienörden i mig och lämnade mig väldigt nyfiken på mudlarking. Skulle jag rekommendera den då? Oh ja, många gånger om!

2 svar på ”Giftmakerskan – Sarah Penner”

Lämna en kommentar