Den gyllene cirkeln – Sandra Vilppala

Mysig, värmande och fantasifull!

Bortsett från Mumin-böckerna och Harry Potter-böckerna, läser jag aldrig barnböcker. Det finns flera anledningar till det. 1. Jag är inte ett barn. 2. Jag har inga barn. 3. I mitt arbete möter jag bara äldre barn. Men i somras när jag fick en förfrågan av Sandra Vilppala om att läsa hennes debutbok för 9-12-åringar, kunde jag inte tacka nej. Det var något som drog mig till att läsa Den gyllene cirkeln…Tack Sandra och Tallbergs Förlag för att jag fick kliva in i Los värld ett tag.

Den gyllene cirkeln: Handlingen i korta drag

Den gyllene cirkeln handlar om 10-åriga Lo. Lo är nyfiken, öppen, modig och fantasifull och nu har hon en plan. Hon ska bli skurkarnas största skräck. Därför har hon tillsammans med bästa kompisarna Mirre och Lilja startat en superhemlig spionverksamhet; Den gyllene cirkeln, som ska lösa allt fuffens i kvarteret. Gruppens första uppdrag blir att spionera på den mystiska gubben med taxen. Lo är helt övertygad om att han håller på med olagliga farligheter. Nu måste Den gyllene cirkeln stoppa honom och självklart förhindra en hemsk katastrof.

Men Lo upptäcker också andra mysko saker, som hon inte delar med kompisarna. Till exempel att Mirres pappa hellre vill dricka än att vara med Mirre, att Viktor har en hemlighet, att Lilja aldrig duschar med de andra efter gympan och att det bor en människa vid namn Alice i skuggorna. Med en gnutta magi och massor av mod tar Lo sig an alla utmaningar hon ställs inför.

Den gyllene cirkeln: Min läsupplevelse

Den gyllene cirkeln är en skruvad, varm, rolig, spännande berättelse om vänskap, kärlek samt om rätten att själv välja vem man vill vara och vem man vill älska. Jag njöt verkligen av den här boken och jag älskade Lo. Hon står för öppenhet och värme. Jag älskar att hennes fantasi inte har några gränser och att hon inte bryts ner av motgångar. Den här boken är kärlek och färg. Magi och fantasi. Äventyr och spänning.

Tänk om alla barn var som Lo. Då hade framtiden varit ljus och vi hade inte haft någonting att oroa oss för. Sandra Vilppala har skrivit en normutmanande barnbok som alla 9-12 åringar borde ta del av. Jag tror att barn kan hitta en vän i Lo. En vän som pushar, peppar, utmanar och finns där i ur och skur. Men jag tror också att barn kan finna sig själva i Lo och/eller hennes kompisar. Sedan skadar det inte att måla den gråa världen i alla regnbågens färger!

Slutsats

Den gyllene cirkeln må vara en barnbok, men den lyfter fram många viktiga och vuxna ämnen. Vilppalas karaktärer finns i alla regnbågens färger och när jag läser den här boken får den gråa världen utanför genast färg. Läs den om du är ett barn, läs den om du har barn, läs den om du arbetar med barn, eller vänta, vem du än är och hur gammal du än är; läs den!

Lämna en kommentar