Kristallklara nätter i juletid – Sarah Morgan

Julig, värmande och underfundig!

Jag har sedan barnsben älskat julfilmer. Det är något magiskt med att kunna sitta under en varm filt med en kopp varm choklad i handen samtidigt som den ena mysiga julfilmen efter den andra rullar på min skärm. Men nu inser jag att det finns ett scenario som kan vara snäppet bättre. Det när man ersätter julfilmer med julromaner istället. Min tredje och sista julroman för i år blev Sarah Morgans Kristallklara nätter i juletid. Tack Harper Collins för att jag fick läsa. Bilden har tyvärr ingenting med boken att göra, men jag tyckte att den var fin och jag hade ingen annan bild till den därför fick det fick bli såhär.

Kristallklara nätter i juletid: Handlingen i korta drag

Kristallklara nätter i juletid handlar om Christy, Robyn och Alix. Tre till synes väldigt olika kvinnor men de är alla tyngda av bagage från sina respektive förflutna. 

Christy är systerdotter till Robyn. Hon tycker om när allting är perfekt och planerat in i minsta detalj, precis som hennes mamma Elizabeth hade gjort när hon var i livet. Nu när Elizabeth är död, har Christy återtagit kontakten med sin moster Robyn. Robyn och Elizabeth hade varit oskiljaktiga som barn men efter att stort gräl, när Christy var liten, fanns det ingen plats för Robyn i Elizabeths perfekta liv. Men nu ska alltså Christy tillsammans med sin man Seb, sin dotter Holly och sin bästa vän Alix komma och tillbringa julen hos Robyn och hennes man i norra Sverige. Det kommer att bli det ultimata julfirandet i ett gnistrande vackert och glittrande vinterlandskap.

Men en kris i Christys och Sebs äktenskap ställer allt på ända och nu behöver Christy skjuta upp resan några dagar. Hon vill samtidigt inte svika sin dotter Holly som har längtat efter att komma till Sverige. Christy ber därför Alix att åka i förväg tillsammans med Holly. Då Holly har spring i benen får även Sebs bästa vän Zac göra dem sällskap. Alix ställer upp men hon känner oro för sin bästa vän som inte verkar berätta hela sanningen för henne. Kanske är det förståeligt efter det som hände på Christys och Sebs bröllop, men ändå?! De är bästa vänner och har alltid berättat allt för varandra. Okej, kanske inte allt. Alix har inte berättat om sitt förflutna med Zac. En dörr som hon stängde för länge sedan och som hon lovade att inte öppna igen, men nu är han ju här…

Kristallklara nätter i juletid: Min läsupplevelse

Sarah Morgan fångade mig med den här romanen. Jag fastande i berättelsen och ville veta vad det stora grälet mellan Robyn och Elizabeth handlade om. Vad var det som hade gjort de två oskiljaktiga systrarna till sådana ovänner att de aldrig mer pratade med varandra? Och Morgan är smart, då hon låter läsaren att vänta på svaret.

Under tiden låter hon läsaren bekanta sig med de övriga karaktärerna; Christy, Alix, Seb, Zac och Holly. Under tiden tar hon med oss på en fantastisk resa till vinterlandskapet i norra Sverige. Som läsare förflyttas jag från det gråa, blöta och blåsiga Kalmar, till snötäckta skogar, renar, kristallklara nätter och den magiska vinteridyllen i Lappland. Jag är där och känner kylan bita mig i kinden. Jag är där och andas in den friska vinden. Det gör mig helt pirrig och lycklig i kroppen.

I stort myser jag mig igenom den här romanen, men det finns delar jag också gäspar mig igenom. Som till exempel genom Christys berättelse. Hon kanske är romanens viktigaste karaktär, men också enligt mig den tråkigaste. Jag himlar även lite med ögonen framåt slutet när Morgan radar upp den ena klyschan efter den andra. Nej, bevara mig de tomma orden. Dessa faktorer gör att helhetsbetyget dras ner något, men i det stora hela är jag nöjd. Kristallklara nätter i juletid är en underfundig och värmande roman om kärlek, vänskap, familjeband och försoning. Men det är också en roman om att våga bryta invanda mönster för att hitta sig själv.

Slutsats

Kristallklara nätter i juletid är en fin roman med fantastiska miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer. Språket är lätthanterligt och det finns såväl djup som bredd i romanen. Det här må ha varit min första roman av Sarah Morgan, men det lär inte vara den sista.

1 svar på ”Kristallklara nätter i juletid – Sarah Morgan”

Lämna en kommentar