Ett lyckligare år – Jonas Gardell

Stark, motiverande och viktig!

”För den homosexuelle kan början av 1900-talet beskrivas på ett otal sätt: Plågad, patetisk, tragisk, opålitlig och feg. Feminin om det är en man, manhaftig om det är en kvinna. Tillgjord, affirmerad och bitter. Oftast lite löjlig. Ibland direkt ondskefull. En sak kan en homosexuell emellertid aldrig vara. Lycklig. ”

Jonas Gardell, Ett lyckligare år, 2021:9,10

Ett lyckligare år är en roman ursprungen från sanna berättelser om kampen för kärlek, rättvisa, lycka och frihet. Namnet på romanen kommer från E.M. Forsters roman Maurice från 1913. Forster skrev i början av 1900-talet den fösta homosexuella romanen med de inledande orden ”Tillägnas ett lyckligare år” och Gardells roman söker hoppet om just det; lyckligare år.

Ett lyckligare år: Handlingen i korta drag

Ett lyckligare år är en roman i två delar. Den första delen utspelar sig i Örebro under andra halvan av 1800-talet och där följer vi Pontus Wikner, en svensk tänkare och filosof, men det är inte hans yrkesliv som står i fokus, utan hans kärleksliv. Wikner var en man som älskade av hela sitt hjärta, men den kärleken han kände till sin Herman var en omöjlig och fördömd kärlek. Den här delen har Gardell baserat på Wikners egna texter: Psykologiska självbekännelser och dagboksanteckningar. Wikner hade ett hopp om att hans texter en dag skulle bli lästa, i en tid då allt var förändrat, men ändå lämnade han dem med noggranna direktiv. Texterna skulle förseglas och förvaras i en förseglad blecklåda i minst 50 år efter att han gått ur tiden, då innehållet var för skandalöst och kunde skada hans familj.

”Jag har länge nog för andras skull måst låtsa likhet med andra människor: åtminstone efter min död vill jag uppträda med öppet visir. Jag ger mitt anseende till spillo och ådrar mig mångas hat och förbannelse. /…/Några få skall älska mig så mycket mer.”

Anteckningen Pontus Wikner skriver före sin bortgång som tillägg till Psykologiska självbekännelser.

Den andra delen utspelar sig 1970, när några ungdomar i Örebro bildar föreningen Gay Power Club. Här följer vi Ronny och Vanja som kämpar för sin rätt till lycka. Deras historia har Gardell baserat på intervjuer med aktivister från den tiden. Ronny är den excentriske och obotlige optimisten, medan Vanja är hjältinnan som startade Sveriges första demonstration för homosexuellas rättigheter och tillsammans med sin Kerstin skapade sensation som ”flickorna som vill gifta sig”. Här berättar Gardell historien om de modiga ungdomarnas kamp för kärleken, lyckan och friheten. I en tid då homosexuellas rättigheter fortfarande var omdiskuterade och ifrågasatta.

Ett lyckligare år: Min läsupplevelse

Det är nog ingen hemlighet att jag älskar allt Jonas Gardell gör, men vissa av hans verk gör mig mer betagen än andra. I det här fallet fångade Gardell mig mer med den första halvan av boken än den andra. När jag började läsa Ett lyckligare år, var jag fast. Allt med Pontus Wikners livsöde både tilltalade och drabbade mig. Del ett är en omöjlig kärlekshistoria i en tid då lyckan för en homosexuell var otänkbar. Det är vackert men också mörkt. Det är fullt av utanförskap, tvivel, självhat, ångest, sorg, smärta och kamp,, men också hopp och kärlek.

Den andra delen var intressant, men inte lika fängslande. Här byter romanen form och blir stundvis mer ett reportage. Den undervisar mer än den berättar och det är väl inte fel, men lämnar mig inte lika berörd. Det blir ibland lite repetitivt. Jag skäms nästan när jag skriver det, då det känns nästintill förbjudet med tanke på ämnet. Men jag måste vara ärlig. Dock anser jag att Ronnys och Vanjas berättelser är otroligt viktiga och jag är stormförtjust i båda. Jag beundrar deras kämparglöd, mod och aktivism. Med sina röster förändrade de Sverige och sådana människor behövs alltid!

Ett lyckligare år är en berättelse om rätten att få vara vem man är och älska vem man vill. Det är både ett hopp och en kamp om lyckan. Det är skrämmande att folk runt omkring oss har behandlats så illa. Att alla inte har fått leva på samma villkor.

Slutsats

Ett lyckligare år är en otroligt viktig roman där Gardell gör det han gör bäst, blandar humor med sorg, hjärta med smärta, hopp med svärta. Romanen lär oss om vår historia och hyllar samtidigt personer som har lagt grunden till den öppenhet som finns idag. Vi har kommit långt men det finns så otroligt mycket kvar att göra och Gardells roman kan vara en ögonöppnare för det.

1 svar på ”Ett lyckligare år – Jonas Gardell”

Lämna en kommentar