Första intryck: Där kräftorna sjunger – trailer

They never saw me
You didn’t see me here (You didn’t see me)
No, they never did see me here
There are places I will never, ever go
Things that only Carolina will ever know

Taylor Swift – Carolina (Där kräftorna sjunger, Original Motion Picture Soundtrack)

Mina tankar innan jag såg trailern

Ni som har följt mig på Instagram vet kanske att Där kräftorna sjunger hör till en av de bästa böckerna som jag läste under förra året. När jag i somras fick reda på att den skulle bli film var jag inte förvånad, men som alltid när det ska göras en adaption på en bra bok, var jag vettskrämd. Min rädsla låg i om de verkligen skulle kunna göra de fantastiska miljöerna och den älskvärda Kya rättvisa? Men min rädsla lugnade ner sig något när jag såg rollistan och den lugnade ner sig ytterligare när jag såg de första bilderna från filmatiseringen. Det bådade gott..

Mina tankar efter att jag såg trailern

MEN… I fredags när den efterlängtade trailern till Där kräftorna sjunger släpptes, kunde jag inte låta bli att höja på ögonbrynen. Jag fick titta på den två gånger för att jag var så förvirrad och mina första tankar var: Nä, men vad är det här? Varför är det så välstädat och polerat? Det stämmer inte alls med den bild som jag hade byggt upp! Den största anledningen till att jag älskade boken var Kya; den trasiga, smutsiga och isolerade flickan med det toviga håret och det vilda hjärtat.

”Hon visste att alla år av ensamhet hade förändrat henne och gjort henne annorlunda, men det var inte hennes fel att hon varit ensam. Det mesta hon kände till hade hon lärt sig av det vilda. Naturen hade närt, lärt och beskyddat henne när ingen annan gjorde det. Om hennes avvikande beteende hade fått konsekvenser hörde också det till livets innersta väsen.”

Owens, Där kräftorna sjunger, 2020:364

MEN i filmen verkar hon vara som vem som helst. Rena kläder, välkammat hår. Varför? Varför tar man bort den delen när den hade varit så enkelt att gestalta och varför tar man bort det som gör Kya till den speciella karaktär som hon faktiskt är?!

Jag vet, jag låter kanske något negativ just nu! Trailern i sig är det inget fel på. Har man inte läst boken kanske man fastnar och tänker att det är en film man ska se, men min kärlek till boken har nog förstört mig något samt gjort mig lite väl överanalytisk och nitisk…

Kommer jag ändå se filmen?…men ja, det är väl självklart! Filmen Där kräftorna sjunger har Sverigepremiär 19. augusti 2022.

Officiell Trailer

Official trailer – Where the Crawdads sing

Vilka är är era tankar? Ser ni fram emot filmen? Överdriver jag?

Dela gärna med er i kommentarerna.

Lämna en kommentar