Folk med ångest – Fredrik Backman

Udda, hjärtevärmande och upplyftande!

Fredrik Backman har gjort det igen. Han har fått mig att skratta rakt ut, fälla tårar av medlidande och igenkänning, känna med varenda karaktär, samt bli helt uppslukad i berättelsen och inte vilja släppa den. Jag vet inte hur han gör det, men han lyckas krossa mig totalt med sina verk för att sedan bygga upp mig igen, bit för bit.  

Folk med ångest: Handlingen i korta drag

På ytan är  Folk med ångest en historia om många olika saker. Om ett bankrån som går snett, en lägenhetsvisning, ett gisslandrama, olika livsöden, vänskap, kärlek, empati, men framförallt om idioter. Jo, det är sant. Det är Backmans ord, inte mina. Romanen börjar med ett misslyckat bankrånförsök som utvecklas till ett gisslandrama på en lägenhetsvisning och följs av dysfunktionella vittnesförhör. Romanen bjuder på spänning, humor och värme.  

Folk med ångest finns den typiska ”Backmanska”-stilen. När Backman planterar små frön i sin berättelsen som läsaren inte kan sluta tänka på. Vad ska de blomma ut i nu? Lite som den där mannen på bron. Han som vi inte ska tänka på men som vi inte kan sluta tänka på.

Folk med ångest: Min läsupplevelse

Precis som i tidigare böcker av Backman, finns I Folk med ångest människor med olika livsöden som påminner oss om att det som förenar människor är viktigare, starkare och större än det som skiljer oss åt.  I Folk med ångest finns människor vars livsöden träffar oss där det gör som ondast. Här finns känslor. Mörka känslor som balanseras upp med hopp och humor. Folk med ångest är en roman om mänskliga relationer samt om den inverkan människor har på varandra, på gott och ont. 

Slutsats

Fredrik Backman är en författare som har en förmåga att fånga den mänskliga andan, komma in under skinnet på sina karaktärer samt förmedla deras tankar och känslor på ett sätt som får oss att känna som om vi känner dem, som om vi är vänner med dem och ibland, som om vi vore dem. Han är mästerlig och den här boken borde alla läsa.  

Lämna en kommentar