Girig-Sverige – Andreas Cervenka

Ojämn och mörk!

Mitt fjärde val av de nominerade böckerna i kategorin Årets Svenska Fackbok blev Girig-Sverige av Andreas Cervenka. Det blir nog troligtvis den sista boken jag hinner recensera innan Augustpris-galan på måndag 28/11. Men de de återstående böckerna kommer självklart att recenseras. Nu lägger vi fokus på Andreas Cervenkas bok.

Girig-Sverige: Handlingen i korta drag

I sin bok Girig-Sverige berättar Andreas Cervenka om Sveriges ekonomiska utveckling, på gott och ont. I sina analyser lyfter Cervenka upp att Sverige som länge har varit ett av världens mest jämlika länder, nu har betydligt fler miljardärer än för några decennier sedan. Han fortsätter med att beskriva de stigande bostadspriserna, svenskar som kastar sig in i börsen, folk som belånar sig, speljättarna som livnär sig på folk med spelproblem, företagarna, de som jagar snabba pengar och riksbankens Stefan Yngves som några av bovarna i dramat. Fullspäckad med namn, siffror, grafer och tabeller blir Girig-Sverige lite av en ”svensk ekonomi för dummies” där Cervenka försöker ge läsaren svar på frågan: vad är det som hänt i Sverige?

Girig-Sverige: Min läsupplevelse

Den krassa sanningen är att den här boken inte hade ett bra utgångsläge till att börja med. Hade det inte varit för att jag var August-ambassadör i kategorin Årets Svenska Fackbok; hade jag aldrig läst den här och det är av den enkla anledningen att jag inte riktigt kittlas av tanken på att läsa böcker som handlar om ekonomi. Men Amila, säger ni då, den här handlar inte bara om ekonomi, utan också politik. Jo, förvisso, men likt ekonomi är politik inte mitt förstahandsval när det kommer till böcker. Med det sagt; hade den här boken en uppförsbacke att jobba med.

I uppförsbacken kämpade vi. Andreas Cervenka, det giriga Sverige och jag. Vägen var brant med många siffror, namn och begrepp. Ibland fastnade något men för det mesta rann det av mig. Jag försökt fokusera på målet. Få svaret. Men tonen som Cervenka använde för att få mig framåt motarbetade mig. Jag kände mig omotiverad och dum. Jag gillar inte böcker som får mig att känna mig dum. Då blir jag en grinig tonåring. Ställer mig på tvären. Vill inte. Men cirka 2/3 uppför backen började tonen ändra sig något. Jag kände att jag fick en liten skjuts framåt och plötsligt var jag uppför backen och boken var slut.

Vad var min sammanlagda läsupplevelse då? Tja, det här var ju ingen kul läsning direkt. Framtiden ser inte ljus ut när det kommer till ekonomin. Eller miljön, eller utbildningen eller medmänskligheten. Vi får se vad som gör slut på oss först. Vår girighet, lathet, dumhet eller egoism. Nä men som helhet var den kanske lite ojämn för min smak. Jag hade önskat mindre ”svensk ekonomi för dummies” och mer samtal mellan jämlikar. Jag hade jag önskat ännu mer orsak och verkan samband, Till sist hade jag önskat att den sista delen, som enligt mig var den mest intressanta, hade fått ta större plats.

Slutsats

Girig-Sverige är en kort bok men den är fullspäckad med siffror, namn, begrepp och tabeller vilket för den oinsatte kan bli aningen för mycket att ta in. Som bok sticker den inte ut, varken åt ena eller andra hållet, utan den ligger och pyser i lagom högen. Men nu kan jag skryta med att jag har läst en bok om ekonomi och politik, och det är väl alltid något.

2 svar på ”Girig-Sverige – Andreas Cervenka”

  1. Va! 😯 Jag tyckte att den var lättläst och intressant. Kanske lite för mycket siffror men det är en viktig bok också. Vad hände med folkhemmet och drömmen om ett jämlikt Sverige?

    Svara

Lämna en kommentar