Hungerspelen – trilogin – Suzanne Collins

Brutal, mäktig och dystopisk!

Hungerspelen – trilogin består av de tre delarna: Hungerspelen, Fatta Eld och Revolt. Om det är någon som har missat dessa böcker, kommer här en liten beskrivning av samtliga tre.

Hungerspelen – trilogin: Handlingen i korta drag

Serien handlar om framtida Nordamerika som efter en tid av fruktansvärda krig och naturkatastrofer har blivit nationen Panem. Panem bestod till en början av tretton distrikt, men efter att människorna gjorde uppror, utplånade regimen det trettonde distriktet och kvar finns nu bara tolv. För att dämpa framtida upprorstankar och påminna befolkningen om regimens makt, arrangeras varje år Hungerspelen. Det är en brutal kamp där 24 ungdomar från Panems tolv distrikt får kämpa för att vinna – och överleva. Spelen handlar nämligen om liv och död och regimen direktsänder allting för att underhålla människorna i huvudstaden, likt de historiska gladiatorspelen. 

Maktspelet börjar när Katniss Everdeen, från distrikt tolv, tar sin systers plats i spelen och på så sätt hamnar hon direkt i rampljuset. Varenda steg hon tar, varje blick hon ger, varje ord hon yttrar kan användas för eller emot henne. Fångad mellan en gryende revolution och Panems president inser Katniss att såväl hennes handlingar som icke-handlingar har satt saker och ting i rörelse och hon har ingen kontroll över det som sker.

I serien får vi följa Katniss och genom henne människans kamp för frihet. Katniss beskrivs som väldigt modig och skicklig med pilbågen. Hennes syster Prim betyder mycket för henne och relationen mellan dem skildrar Collins på ett vackert sätt. Det blir ljusglimten i en annars mörk och dyster värld. I serien får vi också följa maktens förgörande och förtryckande kraft. Regimen har ordnat samhället i olika distrikt och backar inte för att använda sig av skrämseltaktik mot invånarna. Förutom hjältinnan Katniss och regimen, får vi också följa den vanliga människan och hennes desperation att få som hon vill, i både positiv och negativ bemärkelse.

Hungerspelen – trilogin: Min läsupplevelse

Äntligen kan jag säga att jag hör till skaran som har läst alla tre böckerna i trilogin om Hungerspelen. Jag hade aldrig, innan jag läste böckerna, hört eller läst något negativt om dem, vilket medförde att jag hade skyhöga förväntningar på dem men dessvärre levde böckerna inte helt upp till mina förväntningar…. Missförstå mig inte nu. Jag är glad att jag har läst dem, för som sagt, det är inte på något sätt dåliga böcker, men jag hade förväntat mig att jag skulle bli totalt knockad av såväl berättelsen som Katniss. Det blev jag inte. Bara lite yr.  

Slutsats

Hungerspelen är en läsvärd serie med ett lättsamt språk. Serien tar upp många diskussionsämne, så som: genus, samhällsstrukturer samt den förgörande och förtryckande kraften. Jag tycker att första boken är den bästa av dem och att man kan sluta läsa där. Andra boken är bra men tredje är en pina. Den drar ner standarden på serien rejält!

Lämna en kommentar