I kroppen min – Kristian Gidlund

Naken, smärtsam och dyster!

I kroppen min är en historia om Kristian Gidlunds två sista år i livet. Det är en samling av känslor; mörka, förtvivlande, stora, bångstyriga, små och hoppfulla känslor. Om du är ute efter en lättsam bok, ska du nog sluta läsa här!

I kroppen min: Handlingen i korta drag

I kroppen min bygger på bloggen med samma namn. Bloggen Kristian Gidlund startade, för sig själv, när han fick sitt cancerbesked 2011, 27 år gammal. I boken får vi träffa den riktige Kristian Gidlund. Han är journalist, trummis i Sugarplum Fairy,  27 år och nu också cancerpatient. Boken är delad i två delar.

Den fösta delen handlar om cancern som ska botas; en tillfällig och ovälkommen gäst. I den första delen finns ilska, smärta, sorg, rädsla och mörker men där finns också hopp och kamp för överlevnad. Den avslutas i oktober 2011 när cancern verkar vara ute ur Kristians kropp.

Den andra delen handlar om den obotliga cancern som återvänder i augusti 2012. Den här delen är Kristians avsked. Avsked till sitt forna jag, till nära och kära samt till sitt framtida jag och sina framtida barn som han aldrig kommer att få. Men i den delen finns också tacksamhet till det livet han har fått. Den här delen avslutas i mars 2013. Kristian avled i september samma år, 29 år gammal. 

Vi får lära känna Kristian via hans cellgiftsbehandlingar, operationer och mörka stunder men också via sjukdomens komplikationer. Läsaren får ta del av hans ilska, frustration och maktlöshet när det kommer till den sjukdomen som har drabbat honom. Vi får även lära känna honom genom hans drömmar och hopp om den ljusa och friska framtiden. Här får läsaren ta del av hans kärlek till familjen och vännerna men också av det stöd han får från desamma. Läsaren får följa hans känslostormar och ta en promenad genom hans minnen. Vi får lära känna honom genom hans kärlek till hästarna. Men framförallt får vi lära känna honom genom den bittra vetskapen om att han inte finns bland oss längre.  

I kroppen min: Min läsupplevelse

Jag njöt inte så mycket av den här boken och undrade ofta varför jag utsatte mig för den smärta som skildrades i den. Den gjorde för ont och den tog tid att läsa då jag var tvungen att pausa, bearbeta det lästa och läka. Jag antar att det är därför den har väntat så länge på att bli läst.

Slutsats

I kroppen min är Kristian Gidlunds sätt att hantera sin cancer och det är hjärtskärande, omtumlande, naket, hemskt, fult och vackert; på en och samma gång.  Gidlund skriver på ett poetiskt men smärtsamt sätt och varje ord sticker, likt de nålarna som Gidlunds kropp får ta emot under sjukdomen. Jag skulle inte rekommendera den här boken till dig som lider av smärta, eller dig som önskar något lättsamt.

Lämna en kommentar