Om jag var din tjej – Meredith Russo

Insiktsfull, kraftfull och hjärtskärande!

Om jag var din tjej är en utomordentlig ungdomsbok. Det är en viktig roman och den borde vara obligatorisk i skolorna eftersom den lyfter viktiga ämnen som mobbning och stigma. Jag tror att ungdomar med stor sannolikhet kan förstå problematiken som tas upp och också, tyvärr, identifiera sig med den.  

Om jag var din tjej: Handlingen i korta drag

Om jag var din tjej är Meredith Russos debutroman. I den följer vi en ung transkvinna, Amanda, som föddes som Andrew. Vi får följa henne såväl i nutid när hon flyttar till sin far för att starta om på nytt, som i dåtid där vi får ta del av händelser som har färgat Amanda och gjort henne till den hon är idag. Läsaren får alltså följa Amanda genom hennes mörka perioder bestående av missförstånd, mobbning, glåpord, misshandel, operation, terapi och självmordsförsök. Men också genom hennes ljusa stunder när hon börjar om, accepteras för den hon är, får känna sig ”normal” och blir älskad.

Hos sin far får hon snabbt vänner och blir uppmärksammad av de populära killarna. Men rädslan att någon ska få reda på hennes hemlighet och avslöja den är ständigt närvarande. När Amanda träffar Grant och känslorna börjar spira vill hon ge dem båda en chans genom att vara ärlig och öppen om sig själv. Men måste hon det och vad händer när sanningen kommer fram?! 

Om jag var din tjej: Min läsupplevelse

Jag älskar Amanda. Hon är en hjältinna. Jag älskar också hur Russo porträtterar Amandas föräldrar. Det ger oss en inblick i hur föräldrarna till en transperson kan tänka och känna. Meredith Russo är själv en transkvinna och romanen är inspirerad av hennes egna erfarenheter, vilket gör läsupplevelsen ännu starkare. Russo iklär sig dock inte rollen av en pedagog eller någon som ska tillrättavisa oss. Hon snarare berättar en historia om en person som försöker vara sann mot sig själv.

Slutsats

Om jag var din tjej är en snabbläst, insiktsfull, kraftfull, hjärtskärande och vacker roman som behandlar ämnen som mobbning, våldtäkt, inskränkthet, religiös fanatism, identitet, relationer, självmordstankar, psykisk ohälsa och hur det är att leva som transperson. Språket är lättillgängligt och boken fastnar hos läsaren. Både under läsningen och efter.

Lämna en kommentar