Nakanos secondhandbutik – Hiromi Kawakami

Enkel, elegant och charmig!

Varje år bestämmer jag mig för att återvända till Japan via böckerna, eftersom det är något med Japan som lockar. Allting är alltid så tillrättalagt och till synes perfekt, men under ytan pyr de verkliga känslorna. Tack vare att jag fick frågan av Tranan om jag ville läsa Nakanos secondhandbutik fick jag chansen att återvända till Japan.

Nakanos secondhandbutik: Handlingen i korta drag

Nakanos secondhandbutik utspelar sig i Tokyos utkant och kretsar kring den lilla secondhandbutiken där olika mer eller mindre exklusiva föremål säljs. Kunderna kommer in med föremål som alla berättar unika historier. Butiken blir därmed ett utrymme där dåtid och nutid möts, och ett utrymme av minnen och känslor, både glada och gripande.

Boken är en charmig och karaktärsdriven berättelse med en udda uppsättning karaktärer men romanens huvudperson är den anspråkslösa, observanta, tysta och insiktsfulla Hitomi. Genom Hitomi kommer vi som läsare i nära kontakt med den egenartade personalen i butiken. Butikens ägare, Nakano, vars oberäkneliga och ständigt föränderliga relationer gör romanen humoristisk och oförutsägbar. Nakanos konstnärliga syster Masayo som gärna delar med sig av sina kärleksråd till Hotomi och vars livfulla personlighet gör att hon står i stark kontrast till de andra, mer introverta, karaktärerna. Slutligen har vi allt-i-allon Takeo, vars blyga och svårlästa framtoning väcker oväntade känslor hos Hitomi. Det är de här relationerna mellan Hitomi och de andra karaktärerna som utgör hjärtat i romanen.

Nakanos Secondhandbutik: Min läsupplevelse

På ganska få sidor hinner Nakanos Secondhandbutik vara både lättsam och allvarlig. Vissa skulle säga att det är en långsam roman, och visst håller jag med. Det är inte på något sätt en roman som rusar fram, utan snarare rör sig väldigt långsamt framåt. Men det är också en tjusning med romanen, då vi tillåts att i ett lugnt tempo njuta av de förtjusande karaktärernas utveckling. 

Hiromi Kawakami skriver om det vardagliga, men hon gör det på ett subtilt, elegant, diskret och charmigt sätt. Jag känner igen mig i olika situationer samtidigt vet jag aldrig vilket steg karaktärerna ska ta härnäst. Och det gör romanen spännande. 

Men jag skulle ändå inte säga att spänning är ordet som beskriver denna roman, utan ordet; enkelhet. I romanen lyfter Kawakami fram livets enkelhet och påminner oss, likt Ernst Kirchsteiger, om att det vackra bor i det enkla. I de föremål vi äger, i de relationer vi skapar och i de till synes obetydliga ögonblick i livet som lär oss vilka vi är och vilka vi vill vara. 

Jag som läsare dras in i karaktärernas liv när de brottas med kärlek, ensamhet och längtan. Jag känner med dem och trots att de befinner sig på andra sidan jordklotet (och inte finns på riktigt) känns de nära (och trovärdiga). Alla, från romanens huvudkaraktärer Hitomi, Nakano, Masayo och Takeo till butikens olika kunder, lyckas leta in sig i mitt hjärta. Jag älskar också att Kawakami nästan gör secondhandbutiken till en egen karaktär och bjuder in mig till den. Att hon låter mig strosa runt i butiken och vara en del av både föremålens och karaktärernas historier och minnen.

Slutsats

Nakanos secondhandbutik är en kort, långsam och enkel roman om livet. Det kanske låter tråkigt men det är det inte. Den är humoristisk och allvarsam på samma gång och hjärtat ömmar för de udda karaktärerna. Kawakami har härmed skrivit en roman som dröjer sig kvar hos läsaren och som uppmanar oss att se det vackra i det enkla.

1 svar på ”Nakanos secondhandbutik – Hiromi Kawakami”

Lämna en kommentar