Vicious – V.E. Schwab

Skruvad, tankeväckande och fängslande!

Jag har sedan länge haft V.E. Schwabs roman The Invisible Life of Addie LaRue i min bokhylla. Men det var inte förrän jag fick låna min kusins Vicious som jag på allvar fick bekanta mig med denna briljanta hjärna. Nu vill jag kliva in V.E. Schwabs fantastiska världar och aldrig kliva ut igen.

Vicious: Handlingen i korta drag

Vicious kretsar kring Victor Vale och Eli Cardale. Två ambitiösa universitetsstudenter och vänner som delar en fascination för E O – individer (Extra Ordinary) – alltså människor med övermänskliga förmågor. Briljanta, arroganta, ensamma och drivna av sin törst efter kunskap och makt inleder Victor och Eli ett forskningsprojekt. De vill upptäcka och utreda hemligheten bakom EOs, i avsikt att själva bli extraordinära. Men deras experiment tar en mörk vändning när de inser att de måste dö för att få dessa krafter. Föga förvånande går någonting fruktansvärt fel under experimentet, vilket resulterar i att Victor fängslas.

Tio år senare är han ute ur fängelset. Driven av en törst efter inte bara makt utan också hämnd. Han är fast besluten att söka upp sin gamle vän (nu fiende) för att gör upp, en gång för alla. Eli, å andra sidan, som ser sig själv som en rättfärdig hjälte, är övertygad om att han måste befria världen från alla farliga EOs; inklusive Victor.

I Vicious suddas gränsen mellan hjälte och skurk ut, och V.E. Schwab utvecklar berättelsen i en icke-linjär historia, växlande mellan dåtid och nutid, där hon sakta avslöjar karaktärernas motiv och handlingar för läsaren. Elis och Victors personliga fejd med varandra sätter scenen för en intensiv kamp av övermänskliga förmågor, svek, ensamhet och arrogans.Det är intensivt, mörkt, skruvat och fängslande.

Vicious: Min läsupplevelse

Oj, vilken bok! Ni som har följt mig vet att jag brukar tycka om böcker med sympatiska karaktärer. Vicious bjuder inte på några sådana, men ändå kunde jag inte sluta läsa. Eller sluta tänka på den efter att den var utläst. Sedan jag läste ut den har jag funderat på vad det var som gjorde att jag fastnade så. Tillslut, efter ett halvår, har jag landat i att det måste bero på Schwabs förmåga att dra in läsaren i verket. Jag är där. I mörkret och skuggorna.

Schwab ger oss här en inblick i karaktärernas psyke och avslöjar såväl deras brister som drivkrafter. Hon presenterar oss för Victors och Elis inre monster och låter oss komma dem båda in på bara skinnet. De är inte traditionella hjältar men de är inte heller traditionella skurkar och när Schwab utvecklar berättelsen får hon oss att fundera över var gränserna mellan gott och ont går.

Jag skulle säga att både Victor och Eli är övertygande huvudpersoner, men förutom dem får vi bekanta oss med Sydney, en ung flicka med en unik gåva, Mitch, en trogen vän till Victor och Serena, Sydneys syster och Elis högra hand som alla på sitt sätt bidrar till djupet i denna bok. Det är så uppenbart att samtliga karaktärer är djupt felaktiga, och att deras handlingar drivs av begär, svek och osäkerhet. Men då romanen är presenterad i alternerande tidslinjer, avslöjas händelser och karaktärernas bakgrundshistorier bara gradvis. Det är så skickligt gjort att jag får svårt att välja sida. Victor, Sydney och Mitch å ena sidan, eller Eli och Serena å andra sidan? Men hursomhelst är jag helt såld.

Jag är helt såld.

Slutsats

Vicious är en mörk roman som fördjupar sig i de mörkaste aspekterna av det mänskliga psyket. Med fängslande handling, välutvecklade karaktärer och mörka teman är Vicious en fängslande, övertygande och tankeväckande roman. Förutom detta är det V.E Schwabs språk som bidrar till romanens dragningskraft och gör att jag både slukar den och längtar efter uppföljaren; Vengeful.

Lämna en kommentar