Sommarvindar och sanningar – Caroline Möllesand

Varm, trovärdig och somrig!

Caroline Möllesands debutroman Sommarvindar och sanningar är första delen i feelgood-serien “Öland i våra hjärtan” (WAPI). Det här är verkligen “svensk sommar” förpackad i en bok och jag kan inte längta mer efter kommande böcker i serien. 

Tack snälla Caroline för att du har låtit mig vara en del av din fantastiska resa och för att du litade på mitt omdöme när det gäller att läsa och recensera din debutroman. Det har varit ett sant nöje!

Sommarvindar och sanningar: Handlingen i korta drag

Sommarvindar och sanningar handlar om de två gamla vännerna Melinda och Sanna. För många år sedan var de bästa vänner men efter gymnasiet gled de isär. Sedan dess har de levt väldigt olika liv. 

Melinda har haft ett stabilt liv med en man, en dotter, en villa och ett bra arbete. Hon har levt det näst intill perfekta livet, men för ett år sedan rycktes det ifrån henne. Hennes man Johan dog och hennes dotter lämnade henne ensam i sorgen när hon åkte iväg på en resa. Ett år har gått och Melinda kämpar än med att gå vidare och att lära sig att leva utan Johan. Vem är hon utan honom? När Melindas dotter, Moa, till slut kommer hem inser hon att hon måste hjälpa sin mamma. Hon föreslår då att Melinda ska anmäla sig till en kurs i självutveckling på Ekerum på Öland för att komma på fötter igen.

Sanna däremot har levt ett rotlöst liv. Ingenting i hennes liv har varit eller är stabilt. Hon tar olika ströjobb, har inga pengar, lagar sitt krossade hjärta med sprit och meningslösa ragg, är impulsiv och vill varken ta ansvar för sina problem eller rädslor. När hon ser annonsen för kursen i självutveckling på Öland vet hon att hon måste åka på den. Kosta vad det kosta vill.

Väl framme på Ekerum får Melinda och Sanna dela boende. Det ger dem möjligheten att lära känna varandra på nytt men också att hitta tillbaka till vänskapen som de hade. När det visar sig att även kursledaren är en gammal vän tvingas både Melinda och Sanna att konfrontera känslor och hemligheter som de har försökt dölja. Det blir en dramatisk, händelserik och minst sagt omvälvande vecka. En vecka som både utvecklar och förändrar dem.

Sommarvindar och sanningar: Min läsupplevelse

Jag har nog aldrig tidigare läst en bok som andas mer ”svensk sommar” än den här. Tänk er jordgubbar, ljumma sommarnätter, promenader i grönskan, doften av hav, regnskurar, fästingar, myggor och blåst; allt inpackat i denna fantastiska och ljuvliga bok. 

Caroline Möllesand har verkligen förmågan att på ett målande och vackert sätt skildra Kalmar och Öland. Jag brukar prata om att sommaren kommer med ett visst sken, likt ett filter, som förskönar det redan vackra Kalmar och gör det ännu vackrare. Det skenet tycker jag att Caroline lyckas få med i sin roman. När jag läser boken bländas jag av allt det vackra i Kalmar och på Öland. Jag ler åt att jag inte behöver resa långt för att ta del av skönheten. Bättre reklam för Kalmar och Öland finns det knappast!

Förutom förmågan att skildra det vackra i miljöerna, beskriver Caroline karaktärerna på ett trovärdigt, ärligt och naket sätt. De känns som vem som helst bland oss. Trots att Melinda och Sanna är väldigt olika, finns det drag hos dem båda som jag kan känna igen mig i. Deras tankar, ageranden, känslor, dialoger och rädslor känns så otroligt äkta och trovärdiga att det ibland känns som att allt är på riktigt. Som att Melinda och Sanna finns på riktigt och att jag tjuvlyssnar på deras samtal, alternativt tjuvläser deras dagböcker. Jag älskar att känna den närheten till karaktärerna.

Det här är en bok i mina smak. För på samma sätt som det finns något som värker i den här boken; som träffar där det gör ondast, finns det också något läkande över den; som likt sommarbrisen smeker bort smärtan och värmer din själ. Att läsa den här boken var njutning på hög nivå och nu vill jag ha mer!

Slutsats

Sommarvindar och sanningar är en feelgood med ett uns av smärta och svärta. Det är en ärlig, naken, trovärdig, vacker, ibland dråplig, händelserik och varm roman om vänskap, svåra livsval, kärlek, familjerelationer, ångest och rädslor. Till dig som läser den här recensionen vill jag säga; läs den här boken och till dig, Caroline, vill jag säga; tack. Tack för att du har gett mig nya vänner i dig, Melinda och Sanna!

Lämna en kommentar