Jag läste Vårkänslor och skrovmål i våras när den kom i vårboxen från Seraf. Jag blev otroligt nyfiken på den efter att ha intervjuat Maria Arell. Vi hade en otroligt mysig stund och jag visste att hennes bok skulle vara minst lika mysig. Men recensionen lät sig dröjas. Förlåt för det! Men nu lägger jag, passande nog, ut den under Kalmar Pride istället.
Vårkänslor och skrovmål: Handlingen i korta drag
Vårkänslor och skrovmål är Maria Arells tredje roman som utspelar sig i den fiktiva byn Bergsforsa i Hälsingland. I den möter vi Jonas och Fredrik.
Jonas har precis flyttat in på det lilla pensionatet i byn för att arbeta som kock där. Fredrik är också ny i Bergforsa. På Nisses Gatukök korsas deras vägar samman och efter mötet har Fredrik svårt att hålla tankarna borta från den brunögde kocken. Det får hans känslor att svalla, men han är övertygad om att han är straight. Efter många om och men, bestämmer de sig för att ta en öl och Jonas utmanar Fredrik att testa nya maträtter.
När våren kommer till Bergsforsa och snön smälter utvecklas deras vänskap till något djupare. Men Jonas bär på ett tungt bagage, och hans svårighet att öppna upp sitt hjärta kan komma att stå i vägen för en framtida relation. Samtidigt brottas Fredrik med sina egna känslor – vågar han lita på dem?
Vårkänslor och skrovmål är precis som namnet antyder en värmande romantisk feelgood om god mat, oväntad vänskap och modet att tro på kärleken igen.
Vårkänslor och skrovmål: Min läsupplevelse
Detta var min första bok av Maria Arell, men troligtvis kommer det inte bli den sista. Hon bjuder på värme, god mat och fjärilar i magen i denna feelgood, som handlar om att våga ge sig in i något nytt och att våga lita på sina känslor, även om de förvånar en.
Vårkänslor och skrovmål är både lättläst och snabbläst, på grund av sina korta kapitel, sitt enkla språk och sina rappa dialoger. Trots att boken är en del av en serie fungerar den utan problem att läsa som fristående roman. Men jag tror att jag hade fått lite fler nyanser om jag hade läst de tidigare böckerna i serien. Ändå gillar jag såväl karaktärerna som miljöerna och tycker att pensionat Skogsbrynet är så levande beskrivet att jag får ett sug av att boka rum där, direkt!
Både Jonas och Fredrik är sympatiska, trovärdiga och intressanta. Och jag älskar att se dem utvecklas, både tillsammans och individuellt. De växer var och en, för att kunna växa tillsammans. De drömmer, ger sig själv andra chanser och de växer trots motgångar. Det är fint att läsa om. Och det var befriande att läsa en roman som bryter mot de heteronormativa relationerna och ger lite nytt liv i kärleksromanen. Mer sådant vill jag ha!
Slutsats
Vårkänslor och skrovmål är en lättsam och mysig roman om kärlek, vänskap, motgångar och misslyckanden. Men det är också en roman om hopp och om att våga. Våga kasta sig ut, våga drömma och våga älska. Det kanske inte är den starkaste läsupplevelsen jag har haft och inte heller den bok jag kommer minnas längst, men det var helt klart en behaglig och charmig läsupplevelse, som värmde för stunden. Jag ser framemot kommande verk av Arell och är så otroligt spänd på att se vad hon kommer med i framtiden.