Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts – Mhairi McFarlane

Rolig, vass och kvick!

Efter att ha läst många mordhistorier på rad var det på tiden att jag tog mig an en riktig feel-good. Jag har aldrig innan läst någonting av Mhairi McFarlane men efter att ha tagit mig an Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts vill jag ingenting annat än att plöja igenom alla hennes romaner. Trots kylan utanför, värmdes jag inombords av denna mysiga kärleksroman.

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts: Handlingen i korta drag

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts

I Mhairi McFarlanes roman Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts möter vi 36-åriga Laurie; en ambitiös, vacker, klok och kvick advokat. Hon och Dan, hennes pojkvän sedan 18 år tillbaka, har den där bekväma och ganska självbelåtna relationen. Men medan Laurie tänker på barn, försöker Dan ta sig ut ur förhållandet. Han är inte redo för det liv hon vill leva med hus och barn. Han vill annat och lämnar därför henne. Hela Lauries tillvaro vänds nu upp och ner samtidigt som den stabila grunden som hon har stått på rubbas och börjar skaka. Vem är hon utan Dan? Vad gjorde hon för fel? Hur kan hon få Dan att komma tillbaka till henne?

Hela situationen blir inte lättare av att Laurie och Dan arbetar på samma advokatbyrå och därmed dagligen måste ses. Situationen blir ännu värre när Laurie får reda på att Dan inte bara lämnade henne för en annan, utan att de nu också väntar barn; bara månader efter att han stod framför henne och sa att han inte vill ha barn.

In i detta kaos kommer Jamie, en arbetskollega som hela tiden har varit i bakgrunden, men som Laurie inte har haft några höga tankar om. Jamie har utseendet och är inte sen med att utnyttja sig av det för tillfälliga affärer med olika kvinnor. Efter att de fastnar i en hiss tillsammans bestämmer sig Laurie för att ge Jamie en chans och tar en drink med honom. Vad hon inte vet är att Jamie har en plan; som han kläcker över drinken. Han vill att de ska inleda ett fejk-förhållande. Jamie behöver en flickvän att visa upp för sin gammalmodiga chef och Laurie behöver en fejk-pojkvän, helst en ursnygg sådan, för att göra expojkvännen svartsjuk. Perfekta lösningen för dem båda?

Men vad händer under den tiden som detta fejk-förhållande varar? Ju mer tid de spenderar med varandra, desto mer lär de känna varandra. De skrattar, delar hemligheter och blir sårbara med varandra. I Jamie finner Laurie den sortens stöd och tilltro som hon aldrig fick av Dan.

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts: Min läsupplevelse

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts är en rolig, härlig, kvick och lättsam bok. Jag älskade verkligen allt med den här boken. Jag älskade McFarlanes sätt att bygga upp sina karaktärer samt göra dem komplexa och mångbottnade. Det gjorde det nästintill omöjligt att hela tiden hata Dan. Vilket är förvånande. Man går liksom från att hata honom till att förstå honom. Jag älskade också hur det, även om den här romanen är en kärleksroman i första hand, finns andra, sekundära relationer som är viktiga för utvecklingen av Laurie. Vänskapsrelationer, familjerelationer och relationer till arbetskollegor exempelvis.

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts

Men det jag ändå älskade mest med romanen måste vara Laurie. Att få bekanta sig med henne var en underbar resa eftersom hon är en fantastisk karaktär; rolig, stark och ärlig samt lätt att tycka om och känna med. Tillsammans med henne lär vi oss att hantera förändringar och oväntade tragedier. Tillsammans med henne växer vi!

Slutsats

Mhairi McFarlane är allt jag aldrig visste att jag behövde, kliché jag vet… men jag blev så exalterad över Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts att jag nu vill läsa alla hennes böcker. Jag önskar också att jag kunde läsa den här romanen för första gången igen. Ni som inte har läst den; gör det! Ni kommer att njuta. Den är nämligen som en glass en varm sommardag.

2 svar på ”Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts – Mhairi McFarlane”

Lämna en kommentar