Det du söker – Anna Nord och Niklas Mörnerud

Vacker, ärlig och personlig!

När jag skrev mitt examensarbete intervjuade jag ett gäng religionslärare, men det är en som etsade sig fast i minnet och som jag sedan dess har sett upp till. Niklas Mörnerud. Hans historia och hans livsfilosofi fångade mig och jag visste att jag ville bli som han när jag blev lärare. Inte visste jag då att jag 10 år senare skulle vara kollega med honom eller att jag ytterligare 4 år senare skulle läsa hans debutroman; Det du söker som han har skrivit tillsammans med fantastiska Anna Nord.

Det är med en stor fasa jag skriver några ord om deras bok. Jag vet med mig redan nu att oavsett vad jag skriver, kommer det inte vara tillräckligt bra nog för att beskriva mina upplevelser av Det du söker. Jag har skrivit och jag har skrivit om. Flera gånger om. Men ju mer tid jag lägger på min recension desto mer inser jag att den här boken inte kan beskrivas; den måste upplevas. Så slösa inte din tid med att läsa min recension; läs boken istället!

Det du söker: Handlingen i korta drag

Det du söker är en historisk roman om kärlek, tro, konst och sökandet efter meningen med livet. Den utspelar sig under sena 1800-talet och handlar om Lily Krusenstierna, tjejen som ser sådant som ingen annan kan se och som sedan hon var barn har följts av ett inre och yttre ljus; en vägledning från andra sidan. Men detta ljus tycks ha slocknat under den senaste tiden och gjort att Lily känner sig så otroligt ensam, trots att hon är omgiven av människor. Alla känner till henne, men få känner henne. Sin fristad får hon när hon målar. ”Konsten var en väg för henne att växa, inte en väg för henne att försöka bli någon” (Det du söker, 2023;126).

Parallellt med Lilys berättelse, följer vi på Hugo Lavezzi, en judisk kille från Italien som har förföljts av yttre och inre demoner så länge han kan minnas. Ständigt omgiven av mörker.  Hugo är fånge och slav i sitt eget liv och den tomhet han känt inom sig sedan han var barn försöker han nu fylla med alkohol. 

Hugo längtar efter något redan när han är några år gammal. Han vet inte om det, förstår det inte, det är alltför diffust och liknar mest rester av en dröm som hänger kvar. Själen vet att något saknas och det lamslår honom, gör att han stannar i utvecklingen och vägrar resa på sig och prata.

Det du söker, 2023;10

Sida vid sida vandrar Hugo och Lily. Alltid tillräckligt nära men ändå långt ifrån. En rörelse i ögonvrån… Båda förtärs och äts inifrån av en längtan efter någonting större. Ingen av dem vet att det som de söker, även söker dem. Men som läsare förstår vi snart att Lilys och Hugos öden är sammanflätade i en kärlek bortom tid och rum…

Det du söker: Min läsupplevelse

När jag i fredags slog igen Det du söker var jag mållös. Anna Nord och Niklas Mörnerud hade slagit andan ur mig med sin debutroman. ”Det som finns kvar är en ögonblicksbild av ett möte som aldrig blev av” (Det du söker, 2023;246). Jag har sedan dess försökt att smälta den och samla mina tankar om den. Och nu när jag ska skriva om den är det enda jag kan tänka på Lars Winnerbäcks vackra låt; Att fånga en fjäril. Likt låten är detta en roman med så mycket hjärta och själ, smärta och svärta, hopp och mod. Och så många olika dimensioner.

Lars Winneböck – Att fånga en fjäril

Vi skulle aldrig ha mötts, när vi fötts
På så olika delar av världen, men en fjäril flyger mellan oss ibland
Vi kallar den lycka, den är svår att fånga, den vill slita och rycka
Som vilken lycka som helst, vilken fjäril som helst
Men ändå, vi ses igen vi två

Så kan vi sjunga tillsammans om en längtan som aldrig blir still
För alla oss som aldrig vet vad vi vill
Det finns en sång och en dröm om en lycka så öm
För oss som alltid ska till
Att fånga en fjäril

Redan från start har Nord och Mörnerud mig i ett järngrepp med sitt poetiska språk och sina detaljerade miljöbeskrivningar. Jag slängs in i berättelsen och befinner mig nära Hugo och Lily. Så nära men ändå så långt bort. Jag lär känna dem, eller ska jag säga Anna och Niklas. Genom läsningen går jag igenom olika stadier av känslor och jag tas med på en resa genom flera liv. Och helt plötsligt inser jag vad och vem den här boken egentligen handlar om. 

Det är då jag slås av bokens storhet. Det blir både personligt och skört. Det är nästan som att smyga in i någons hemliga sfär. Det känns förbjudet och intimt på en och samma gång. Som att tjuvläsa någons dagbok, men denna någon har gett dig tillåtelse till det. Det är så vackert, starkt, tilltalande, naket, kärleksfullt, hoppfullt, passionerat, meningsfullt, poetiskt och bländande; allt på samma gång.

Varje stavelse tar mig längre och längre in i bokens själ och varje ord smeker, helar och berör mig. Talar till inte bara mitt hjärta, utan alla delar av mig. Jag har tidigare sagt att jag är svag för vackra och bevingade ord och den här boken är en Bibel för just vackra och bevingade ord. Nord och Mörnerud visar här att de inte bara är konstnärer när det kommer till målningar, utan även när det gäller ord.  Att läsa den här romanen blir verkligen som att resa genom tid och rum. I detta liv och alla liv efter det.

Slutsats

Anna Nords och Niklas Mörneruds debutroman Det du söker är vackert utformad, men den är också rörande, ärlig, personlig, fridfull, naken, träffande och helande. Den känns magisk utan att egentligen innehålla en gnutta magi. Förtrollningen som fångar mig inledningsvis blir starkare ju längre in i bokens själ jag kommer och i slutet är jag helt i Nords och Mörneruds makt. Jag älskar verkligen varenda sida i den här boken. Varje ord. Och jag hoppas innerligt att Anna och Niklas fortsätter att skriva. För att jag vill ha mer! För er som inte har läst den säger jag samma sak som jag sa inledningsvis; läs den!

1 svar på ”Det du söker – Anna Nord och Niklas Mörnerud”

  1. Åh håller helt med dig Amila! Den här boken kommer, utöver allt annat, också alltid vara en sista gemensam läsupplevelse med min mamma. Som tyckte så mycket om boken att hon läste i smyg och läste ut den långt före mig. ”Det du söker” kommer för alltid vara en berättelse jag bär med mig. Tack för att jag fick läsa om din läsupplevelse och dina tankar ❤️

    Svara

Lämna en kommentar