Aldrig släppa taget – Frida Boisen & Tilda Boisen

Träffande, gripande och smärtsam!

På bokmässan i år gick jag förbi Frida Boisen och jag minns att jag tänkte: Wow vilken Power-kvinna! Minuten senare mötte mina trötta ögon Tilda Boisens glittrande ögon och jag tänkte: WOW, Frida får akta sig. Tilda är här för att ta över världen! Då hade jag inte läst deras gemensamma bok Aldrig släppa taget, så jag vågade mig aldrig på att prata med dem. Men tack vare Book Mark fick jag chansen att, efter bokmässan, läsa boken och jag kan redan nu säga att den krossade mitt hjärta.

Aldrig släppa taget: Handlingen i korta drag

Sent en fredagskväll i januari 2021 inkommer ett samtal till SOS Alarm om en tonårig flicka som har kastat sig ut genom ett öppet fönster. En flicka som vilken annan som helst. Klok, ambitiös, kreativ och modig. Men i nian föll hennes liv samman. Hon drogs helt in i mörkret. Ingen tycktes förstå henne. Hon kände sig ensam och såg ingen annan utväg än att ta steget ut genom fönstret. Men steget som hade tagits i tron om att hon var ensam, visade henne att hon inte var det. Hennes familj var med henne. Och de räddade livet på henne. 

Aldrig släppa taget är en gripande självbiografisk bok skriven av Tilda Boisen och Frida Boisen. Det är en berättelse om hur allting var nära på att gå åt helvete för Tilda, men som tur är klarade hon sig. Tyvärr har inte alla samma tur. Därför har Tilda och Frida bestämt sig för att i denna bok inte bara krossa alla fördomar om och all skam kopplad till psykisk ohälsa, utan också kasta ljus på det där som länge har legat i mörker och ge tystnaden en röst.  I ett försök att bearbeta det som har hänt, men också för att kunna gå vidare har de tillsammans skrivit den här boken.

I boken får vi följa både Tilda och Frida, när de tar med oss genom den svåra tiden. Genom bokens gång får läsaren dyka djupare in i både vad ett liv med psykisk ohälsa kan innebära, och hur vi i samhället hanterar det. Boken handlar i första hand om Tildas och Fridas självupplevda erfarenheter av psykisk ohälsa. Men den handlar också om relationen mellan en dotter som kämpar för sitt liv och en mamma som försöker hjälpa till men inte når fram. I Aldrig släppa taget förenas dotter och mor i en livsviktig resa mot att förstå varandra, att förstå sig själva och att hitta tillbaka till livet.

Aldrig släppa taget: Min läsupplevelse

Ungas psykiska ohälsa är ett av de största och mest akuta samhällsproblemen idag. Som lärare möter jag dagligen ungdomar som inte mår bra. Vissa har turen att vara kopplade till BUP, andra inte. Vissa är sökande efter kontakt, andra är gömda och tysta. Trots att vi idag pratar mer om psykisk ohälsa, verkar problemet bara växa. När jag själv var i den åldern visste jag knappt att det fanns. Att mörkret som följde mig och att det stora hålet inom mig hade ett namn. Än mindre visste jag att man kunde få hjälp för det. Det var fult att gå till kuratorn och ännu fulare att prata öppet om det fula. Så jag höll tyst. Tillsammans med många andra. Men några som inte håller tyst är Tilda Boisen och Frida Boisen.

Aldrig släppa taget är en uppslukande, ärlig och personlig självbiografi om just psykisk ohälsa och hur den drabbar inte bara den drabbade utan alla runt om också. Men det är också en smärtsam historia om en flicka som slogs mot samhällets förväntningar och sina egna demoner. En flicka som tidigare varit kärleksfull och sprudlande glad, men som senare hade svårt att komma upp ur sängen.

Tack vare att Tilda och Frida har skrivit vartannat kapitel får vi som läsare får följa bådas perspektiv på en och samma händelse och vi får komma de båda nära, vilket ger djup och bredd till boken. I boken finns mycket oro, maktlöshet och ensamhet, men där finns också kärlek, ork och hopp. På grund av detta hade jag stundtals svårt att läsa vidare, samtidigt hade jag svårt att lägga ifrån mig boken. Aldrig släppa taget är verkligen en bok som träffar läsaren just där det gör som ondast. Rakt i hjärtat. Och den sliter hjärtat i tu.

Slutsats

Aldrig släppa taget kan vara en av årets viktigaste böcker. Den är skriven på ett målande, avskalat, innerligt, varsamt och rörande sätt.  Och jag tror att det är en bok som många, tyvärr, kan känna igen sig i. Jag kände igen mig och därför är det en bok som lämnar ett bestående intryck på både mitt hjärta och min hjärna. Jag kan inte sluta tänka på den!. Därför säger jag bara; Läs den du också!

Lämna en kommentar