All The Missing Girls – Megan Miranda

Kuslig, målande och obehaglig!

All the missing girls, 2016

Sommaren 2018 besökte min kusin från Kroatien mig och med sig hade hon en bok som hon hade köpt på flygplatsen. En bok som hon hade svårt att sluta läsa. Boken var All The Missing Girls av Megan Miranda och när hon hade läst ut den fick jag ärva den. Det skulle dock dröja nästan fem år innan jag tog mig an den, men den som väntar på något gott…

All The Missing Girls: Handlingen i korta drag

All The Missing Girls utspelar sig i den lilla staden Cooley Ridge i North Carolina. I romanen följer vi Nicolette ”Nic” Farrell, en framgångsrik ung kvinna från Philadelphia, som återvänder till sin lilla hemstad i North Carolina för att ta hand om sin sjuklige far som lider av demens. Men snart har stadens mörka förflutna ett järngrepp om henne. För tio år sedan försvann nämligen Nics bästa vän, Corinne och kort efter hennes hemkomst försvinner ytterligare en flicka. Nic finner sig nu fast i en virvelvind av lögner och hemligheter som hotar att förstöra allt hon håller kärt.

Det som skiljer All the Missing Girls från andra thrillers är dess unika struktur. Berättelsen berättas i omvänd kronologisk ordning, från dag 15 och räknar ner till dag 1. Denna ovanliga berättarstil är inte bara smart utan bidrar också till spänningen och intrigen i berättelsen. När dagarna räknas ner byggs spänningen upp och sanningen börjar sakta avslöjas. Det är kusligt och obehagligt.

All The Missing Girls: Min läsupplevelse

Jag förstår varför min kusin hade svårt att slita sig från denna bok. Den är annorlunda, kuslig och har en nerv som gör att jag som läsare inte kan sitta still. Megan Miranda lyckas verkligen väva samman de olika trådarna i berättelsen och hon gör det så skickligt. Berättarstrukturen, med dess bakåt gående tidslinje och skiftande perspektiv, är inte bara smart utan ger också en kuslig känsla. Det håller mig på helspänn från start till slut.

Varje ord, från de målande beskrivningarna av stadens krokiga vägar, täta skogar och mörka sjöar till de vassa dialogerna mellan karaktärerna, känns noggrant utvalt och perfekt placerat. Författarens beskrivande och detaljerade språk förflyttar mig till den lilla staden Cooley Ridge. Jag är där i den kvävande sommarhettan. Jag är där och ifrågasätter allt jag trodde att jag visste om människorna runt omkring mig. Det är en klaustrofobisk känsla; att leva i en nära sammanvävd gemenskap där alla känner alla men där hemligheter råder och varje person har något att dölja.

När det kommer till just karaktärerna i boken är de komplexa och intressanta. Nic själv är en felaktig och fascinerande, men också relaterbar huvudkaraktär, som kämpar med att acceptera sitt förflutna och de val hon har gjort. De övriga karaktärerna är lika gripande de, var och en med sin unika röst och sitt perspektiv på mysteriet. När handlingen tar oväntade vändningar och spänningen byggs upp till en hjärtskärande klimax, lämnar All the Missing Girls mig andlös. Det är en fantastisk roman som utforskar djupen av mänsklig natur och de förödande konsekvenserna som våra val kan ge.

Slutsats

All the Missing Girls är en mästerlig thriller som håller läsaren på tårna från första till sista sidan och ett bevis på Mirandas skicklighet som författare. Om du är ett fan av psykologiska thrillers vill du inte missa den här. All the Missing Girls är en roman som kommer att stanna kvar hos dig långt efter att du har läst ut den och du kommer störa dig på hur lurad du blev.

Lämna en kommentar