Alla hjärtans dag – Beth O’leary

Hjärtskärande, djupt rörande och överraskande!

Jag läste Sambo på försök av Beth O’Leary för två år sedan och jag älskade den djupt, innerligt och fullkomligt. Därför var det inte så konstigt att jag ville läsa The No-Show när den gavs ut på svenska.  Tack Printz för att jag fick chansen att avnjuta denna varma och hjärtskärande roman!

Alla hjärtans dag: Handlingen i korta drag

Alla hjärtans dag handlar om tre kvinnor; Siobhan, Miranda och Jane. 

Siobhan är den energiska livscoachen som har alldeles för många bollar i luften. Miranda är den tuffa arboristen som är van att bli behandlad som ”en av grabbarna” på jobbet. Jane är den blyga volontären på den lokala secondhandbutiken. Dessa tre kvinnor är främlingar för varandra och som synes väldigt olika. Men de har en sak gemensamt. De har alla fått nobben på alla hjärtans dag. Och det av samma man; Joseph Carter. 

Förutom att vi genom bokens gång lär känna dessa tre, väldigt olika kvinnor, lär vi också känna Joseph Carter genom dem. Och genom Siobhans, Mirandas och Janes ögon verkar han nästan för bra för att vara sann. Han tycks verkligen bry sig om varje kvinna trots att han har svårt att komma i tid eller alls dyka upp. Han är väldigt generös och kärleksfull men kommer att fly om han pressas för hårt om vissa saker. 

Men vad var det egentligen som hände på alla hjärtans dag? Varför dök han inte upp? Kommer de att få veta sanningen innan de får sina hjärtan krossade? Eller kommer deras frågor få honom att fly en gång för alltid?

Alla hjärtans dag: Min läsupplevelse

Vid första anblick kan Alla hjärtans dag verka vara en förutsägbar romans, men jag måste säga att den inte alls var det jag förväntade mig. Den överraskade mig. Jag gick verkligen blint in i den här historien och är så glad att jag inte kände till den stora twisten i romanen när jag började läsa. Inte heller anade jag mig till den förrän den serverades till mig på ett fat mot slutet av berättelsen. Vändningen förändrade mitt perspektiv på allt som hade hänt tidigare i boken. Den fick mig att stanna upp och ompröva allt jag tänkte och kände om karaktärerna. 

Jag kan verkligen inte säga mer eftersom jag inte vill riskera att förstöra något men istället för en söt och klyschig romcom fick jag en hjärtskärande, djupt rörande, känslomässig, kraftfull och varm berättelse om kärlek, vänskap och sorg. En berättelse som verkligen fick mig att tänka på saker från ett annat perspektiv och jag älskade det. 

Beth O’Leary har verkligen en gåva för berättandet, och hon sätter mästerligt ihop alla romanens bitar så att de överraskar och berör mig. Hennes prosa är enkel men så rätt, tempot är bra, karaktärerna är relaterbara och dynamiskt utvecklade, och handlingen är engagerande och oförutsägbar. En riktig Amila-bok och samtidigt en bok som visar att O’Leary är en författare att räkna med.

Slutsats

Sammantaget tyckte jag att Alla hjärtans dag var en njutbar läsning. Den är romantisk, gripande, smårolig och bjuder på så mycket mer än det jag hade förväntat mig. Vill du läsa en romance med djup och lager; då ska du läsa Alla hjärtans dag.

Lämna en kommentar