Brandmannen – Ulf Kvensler

Originell, bladvändare och stundtals lite osannolik!

Jag ska berätta något som kanske förvånar er, kanske gör det några av er rent av förbannade och kanske, mest troligt, är det ingen som bryr sig, men jag har inte läst Ulf Kvenslers omtalade och omtyckta thrillerroman Sarek. Därför kan jag inte jämföra Sarek med Brandmannen som alla andra tycks kunna. Men det kanske är bra?! Jag kunde blint gå in i Brandmannen när den kom som en överraskning från Ulf Kvensler och Albert Bonniers Förlag; utan förväntningar och förhoppningar…

Brandmannen: Handlingen i korta drag

Brandmannen handlar om Isak. Isak bor tillsammans med sin flickvän Madde i en mindre småländsk ort. Han jobbar i hemtjänsten och trivs med att hjälpa de äldre. Men det framgår ganska tydligt också att Isak är plågad av minnen från en brand. En brand som dödade hans mor och syster när han var sex år gammal. Efter olyckan lämnade Isaks pappa honom och därför har Isak vuxit upp hos sina morföräldrar. Idag är morfar den enda trygghet Isak har kvar.

En dag blir Isak dock kontaktad av sin pappa, en internationellt känd och otroligt rik konstnär. Trots att Isak och pappan inte har haft kontakt på flera år, vill pappan nu träffa Isak. Han säger att han är döende och att hans sista önskan innan han dör är att träffa Isak och försonas med honom. Han avslutar också med att han tänkt testamentera en stor summa pengar till Isak om han går med på att träffa honom.

Isak är väldigt tveksam till att träffa Fredrik eftersom han är arg och besviken på honom. Trots avrådan från morfar, lyckas Madde övertyga honom. När Isak går med på att träffa sin far flyttas handlingen från den lilla småländska orten till Gotland. Resan till Gotland inleder en serie omtumlande händelser och gör att Isak och Madde blir indragna i ett psykologiskt spel. Ett spel där gränserna mellan verklighet och mardröm suddas ut – ett spel på liv och död. Som läsare befinner vi oss nu i ett ett inferno av lögner, svek, maktmissbruk och mörka hemligheter. Vad är man egentligen beredd att göra för snuskigt mycket pengar?

Brandmannen: Min läsupplevelse

Som jag skrev inledningsvis hade jag innan Brandmannen inte läst något av Ulf Kvensler men jag drogs snabbt in i den här berättelsen. Berättelsen är berättad utifrån Isak och han är den enda karaktären som vi lär känna på djupet. Men Isak är en opålitlig berättare som jag kommer på mig med att både tycka synd om och ifrågasätta på en och samma gång. Hans far Fredrik är, kanske, den vidrigaste karaktären jag hittills har träffat i böckernas värld. Och Madde, ja, hon är bara totalt ointressant. Den enda karaktären som jag verkligen fattar tycke för och som jag fullt ut litar på är Isaks morfar. Han är en typisk morfar; snäll, omtänksam och varm. Isaks (och läsarens) trygga punkt i en skruvad tillvaro. 

Brandmannen är på många sätt mästerlig. Kvensler slänger in oväntade vändningar lite varstans och suddar ut gränserna mellan sanning och lögn. Verklighet och fantasi. Jag vet aldrig riktigt vart jag är på väg eller vem jag kan lita på. Jag vill bara ta mig framåt för att få veta hur allting ligger till. Men här fintar Kvensler oss. Han vet att vi blir nyfikna och istället för att ta oss dit vi kanske från början trodde att vi var på väg, gör han en tvärsväng och tar oss till oanade platser. Det blir en kuslig, oroande, skruvad, farlig och otippad resa. Men också stundtals ganska osannolik, vilket också är anledningen till att jag inte ger boken en femma. Jag köpte helt enkelt inte allting i berättelsen. Inte fullt ut. Men tillräckligt för att vilja läsa mer av Kvensler!

Slutsats

Brandmannen är en psykologisk thriller. Det Ulf Kvensler gör skickligt är att han griper tag i läsaren och håller fast den genom hela romanen. Detta gör han genom en opålitlig berättare, tvära kast, spänning, rappt språk och osympatiska karaktärer. Prosan är verkligen rapp, men den är också effektiv och kylig, vilket ger berättelsen en nerv och håller mig som läsare på spänn genom hela boken.

Lämna en kommentar