Alla somrar med dig – Carley Fortune

Emotionell, ömsint och helt underbar.

Tidigare i somras släppte Carley Fortune sin andra bok Meet me at the lake. Ungefär samtidigt släpptes hennes första bok Every summer after på svenska. Perfekt för den som vill ha en sommarbok att läsa. Jag är så glad och tacksam att jag fick chansen att läsa Alla somrar med dig. Tack LB-förlag för förtroendet! Jag tror nämligen att jag härmed har hittat ännu en favoritförfattare.

Alla somrar med dig: Handlingen i korta drag

Alla somrar med dig handlar om Persephone Fraser, eller Percy som hon också kallas. När vi träffar henne för första gången sker det i nutid och hon har precis fått ett tråkigt samtal av någon från sitt förflutna. Samtalet kastar henne 17 år bakåt i tiden och tvingar henne nu att konfrontera sina spöken från förr. 

Romanen utspelar sig för det mesta mot bakgrund av den sömniga lilla staden Barry’s Bay som ligger vid sjön i Ontario. Staden där Percys föräldrar köpte en sommarstuga när hon var 13 år gammal och där hon träffade Sam Florek för första gången. Sam var pojken som bodde i huset bredvid hennes tillsammans med sin mamma, Sue, och storebror, Charlie. 

Då boken är berättad ur omväxlande dåtida och nutida inslag får vi följa det tumultartade förhållandet mellan de två barndomsvännerna. Vi får följa relationens uppgång och fall. Från att de träffas för första gången och genast blir bästa vänner som tillbringar lata eftermiddagar och varma kvällar vid sjön, eller med att titta på skräckfilmer. Till att det som inte fick hända händer och separerar de två oskiljaktiga vännerna. Nu när Percy, efter samtalet, återvänder till Barry’s Bay har hon varken varit där eller haft kontakt med Sam på tolv år. Nu får vi följa resan som kanske, förhoppningsvis för de samman igen. Eller är det på tok för sent? 

Alla somrar med dig: Min läsupplevelse

Alla somrar med dig är en hjärtevärmande, ömsint, sårbar, charmig, rolig, hjärtskärande, vacker och verklig berättelse om kärlek, vänskap och allt stök som kommer med det. Den såväl fångar som engagerar läsaren och den är svår att lägga ifrån sig när man läser den men också svår att glömma när den väl är utläst. 

Vid min läsning av Alla somrar med dig försökte jag vara kritisk. Jag försökte hitta saker att anmärka på, men det var förgäves. Jag älskar verkligen allting med den här romanen och det var en bok helt i min smak. Den gav mig definitivt sommarvibbar och jag njöt av varje stavelse i den. Det är verkligen svårt att förstå att den här fantastiska romanen är en Carley Fortunes debut som författare. 

Alla somrar med dig är lättsam samtidigt som det finns undertoner av svärta och smärta. Men det som gör den här boken så speciell är Fortunes rika persongalleri och hennes lyriska skrivstil. Allting är så levande beskrivet att det känns som att jag är där. Jag tillbringar mina dagar med Percy och Sam och upplever alla toppar och dalar i deras förhållande. Jag tittar på skräckfilm med dem, fast jag ogillar skräckfilm. Men i deras sällskap är jag trygg. Dialogen är realistisk och ofta humoristisk, och romansen är likt sjön, glittrande vacker. Fortune har verkligen en förmåga att skildra sympatiska, varma, trovärdiga och intressanta karaktärer som kryper in under skinnet på dig som läsare. Karaktärer som är lätta att tycka om men svåra att glömma. Jag vill vara vän med Percy, Sam och till och med Sams något dryge storebror Charlie. Men min favorit är ju självklart den unge Sam. Vilken fin karaktär! Som vän, som son och som bror.

Slutsats

Sammantaget är Alla somrar med dig en vackert skriven berättelse om kärlek, förlust och försoning. Boken är en vacker hyllning till kraften i den första kärleken. Det är nostalgiskt, hjärtskärande och i slutändan triumferande – med andra ord; allting som jag letar efter och behöver i en fantastisk sommarläsning.

Lämna en kommentar