Ångrar dig – Colleen Hoover

Trovärdig, hjärtslitande och uppslukande!

För ett år sedan läste jag min första CoHo bok; Det slutar med oss. Med tanke på den svala läsupplevelsen var jag osäker på om jag skulle ge hennes böcker fler chanser. Men någon månad senare var jag där igen och läst min andra bok av henne; All your Perfects. I höstas gav jag Verity en chans och nu var det alltså dags för den fjärde boken; Ångrar dig. Var detta ska sluta, är det ingen som vet…

Ångrar dig: Handlingen i korta drag

I Ångrar dig följer vi mor och dotter, Morgan och Clara Grant. Romanen inleds med en tillbakablick till 17-åriga Morgan. Hon tillbringar sina dagar med att hänga med sin pojkvän Chris, sin lillasyster Jenny och hennes pojkvän Jonah, som också är Chris bästa vän. De är unga, fria och de drömmer om framtiden, men när Morgan får veta att hon är gravid får hon lägga sina drömmar på is för att ta hand om dottern Clara.

Läsaren kastas sedan 17 år framåt i tiden, till Morgans 34-års dag. Därefter alternerar kapitlen mellan Morgan och dottern Clara. De älskar varandra, men hamnar ofta i konflikt på grund av sina starka personligheter. Morgan kämpar med sitt förutsägbara liv och sin identitet som hemmafru, medan Clara kämpar med de gränser och regler som föräldrarna sätter. Morgans kapitel vävs samman med tillbakablickar till ett annat liv och till outlevda drömmar. Claras kapitel vävs samman med längtansfulla hopp om en framtid som hon själv kan styra.

Dagen efter Morgans födelsedag vänds dock de båda kvinnornas liv upp och ner. Chris – Morgans man och Claras pappa – omkommer i en bilolycka och Morgan är inte riktigt säker på vad hon ska göra nu. Hur hon ska hantera situationen. Det blir inte lättare av att Clara testar henne på alla möjliga sätt. Men läsaren får genom romanens gång se deras relation utvecklas likt en ömtålig dans, där varje steg bär tyngden av osagda ord, missförstånd och outlevda drömmar. Ångrar dig är en hjärtslitande, stark och uppslukande roman om familj, kärlek, sorg och svek. Den utforskar den komplexa relationen mellan förälder och barn, utmaningarna med att växa upp och söka självständighet, samt hur man går vidare efter en tragedi.

Ångrar dig: Min läsupplevelse

Som jag skrev inledningsvis har jag, trots en skakig början, läst fyra böcker av CoHo och därmed utvecklat någon typ av hat-/kärleksrelation till henne och hennes verk. Jag vet helt enkelt aldrig vad jag kan förvänta mig av henne, så jag närmar mig alltid hennes böcker med försiktighet. Och jag är glad (och lättad) att kunna säga att Ångrar dig, var en fullständig fullträff för mig. En klockren femma. Och det är enkelheten i berättandet som är den starkaste aspekten av denna bok. Jag gillar att Colleen Hoover utan krusiduller eller distraktioner skriver en historia om tunga ämnen och komplexa relationer. Och hon är sparsmakad med sexscenerna. Halleluja!

Hoover rullar upp handlingen med precision och väver samman det förflutna med nuet, mysterium med avslöjanden, och drar läsaren obevekligt mot det dramatiska crescendot. Och varje ord går rakt in i hjärtat. Jag blev rörd till tårar, jag blev förbannad, jag blev ivrig, jag blev frustrerad, jag blev lycklig, jag blev kär. Kär i boken i allmänhet och karaktärerna i synnerhet.

Till att börja med är bokens huvudkaraktärer, Morgan och Clara, på samma gång gripande som trovärdiga. Morgan, å ena sidan, kämpar med att hitta sin egen identitet och följa sitt hjärta. Hennes inre konflikter och de emotionella berg-och-dalbanorna hon går igenom gör henne till en oerhört fängslande och sympatisk karaktär. Hon är stark, osjälvisk och orubblig. Clara, å andra sidan, står på tröskeln till vuxenlivet och kämpar med att finna sin plats i världen. Hennes starka röst och starka vilja smälter samman med en naturlig sårbarhet. Men Miller och Jonah är även de utsökta ingredienser i denna uppslukande historia. Hoover håller verkligen fast mig genom kärleken, hjärtesorgen, förlusten och hemligheterna i boken och när den är slut längtar jag bara efter mer.

Slutsats

Jag kan med handen på hjärtat säga att jag hade fel. Collen Hoover kan vara djup. Hon kan överraska. Och hon kan skriva en bok som slår andan ur mig. Ångrar dig, är min absoluta favorit bland hennes böcker. Det är en enkel, vacker, rå, verklig, hjärtskärande och hjärtevärmande berättelse om sorg, svek, kärlek, förlåtelse och drömmar. Men framförallt är det en berättelse om en mors kärlek till sin dotter. Hatten av för CoHo!

1 svar på ”Ångrar dig – Colleen Hoover”

Lämna en kommentar