Berätta tre saker – Callum Bloodworth

Varm, hjärtskärande och innerlig!

Nu ska jag Berätta tre saker:

  1. Jag vill gärna se mig själv som Amy Winehouse, men är så Taylor Swift!
  2. Min hemliga dröm är att skriva böcker, men jag är för feg och för bekväm.
  3. Jag skulle vilja tillhöra Lonley hearts club 2.0!

Tack Callum Bloodworth och Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret av Berätta tre saker!

Berätta tre saker: Handlingen i korta drag

Berätta tre saker handlar om Liv som känner sig ensammast i världen. Hon vill bara dricka te, läsa böcker, njuta av blommande körsbärsträd, tänka på döden, fylla sig med onödig fakta och undvika människor. Livs syster, Bonnie, tycker dock att Liv borde leva mer och tvingar iväg henne på en fest. Trots protester, hamnar Liv på festen och någonstans där på ett trång dansgolv blir hon kysst av Leo, skolans populäraste kille, Immerman. Det här kunde ha blivit starten på en kärlekshistoria… Men det blev en annan.

Inte nog med att Leo Jävla Immerman kysste Liv av misstag, då han trodde att hon var hans flickvän Eliza Berg, men han kan också ha smittat Liv med Corona. Nu måste alltså Liv isolera sig i sin systers lägenhet i två veckor. Dessa två veckor förändrar hennes liv för alltid. Uttrycket ”it started with a bang” får i den här boken en bokstavlig betydelse. En kväll hör Liv en dunk utanför dörren. Det är Dag som har världshistoriens sämsta dag. Med ett osäkert ”Hallå?!” inleds en kärlekssaga nästan för bra för att vara sann.

Under romanens gång får vi känna allt som Liv känner. Vi får genom Liv vara med på hennes och Dags långa samtal om cupcakes, ensamhet, körsbärsträd, böcker, campingbord, dörrars tjocklekar, krokodilhjärtan och perfekta dejter. Vi längtar, tillsammans med Liv, efter att de två veckorna ska gå så att hon och Dag äntligen får träffas, utan en skärm mellan dem.

Berätta tre saker: Min läsupplevelse

Callum Bloodworths Berätta tre saker är en berättelse om ensamhet, sorg, vänskap, familjerelationer, sjukdomar, att hitta sin plats och den första kärleken. Det är en roman som grep tag och kastade omkull mig. Den stundom rev sår inom mig, stundom roade den mig med sina referenser och sin humor. Den stundom smärtade och stundom värmde. Känslorna stormade inom mig men jag berördes aldrig till tårarna, vilket är konstigt då jag har väldigt lätt för tårar. Det hade varit befriande att få gråta ut efter anspänningen.

Berätta tre saker har likheter till såväl John Greens roman Förr eller senare exploderar jag, som Nicholas Sparks roman Undrens tid (A walk to remember). Hur kärlek kan komma till oss när vi minst anar det och vilken kraft den kan ha. De två veckorna blir verkligen undrens tid för Liv och Dag och A walk to remember, så länge de lever.

Berätta tre saker är inte bara stilistiskt vacker. Den har också ett ärligt, rörande, medryckande, träffande, vackert, varmt och humoristiskt innehåll som skildrar ensamheten och sökandet efter sig själv hos en ung människa. Jag älskar det målande och lättsamma språket men ibland känns det inte så trovärdigt. Tyvärr tror jag inte att det idag är så vanligt med ungdomar som förstår den sortens humor och ironi som skildras i romanen, inte heller tror jag att de kan sätta så vackra ord på sina känslor. Men vad gör det?! Mitt 36-åriga jag älskade det och jag ville ändå vara vän med Liv och Dag, Ellie och Matteo, men jag tror helt ärligt inte att jag skulle tillåtas in i deras gäng då de nog är lite för coola för mig.

Slutsats

Berätta tre saker är vackert och poetiskt skriven. Det är roman om vår tid med Corona och en ömsint kärlekshistoria. Jag häpnade över allt det vackra som gömde sig bland sidorna och ville inte att den skulle ta slut samtidigt som jag inte kunde sluta läsa. Jag grät kanske inte som jag hade trott, men det är en historia som kommer stanna hos mig, länge. Läs den men bered dig på hjärtesorg och sträckläsning!

2 svar på ”Berätta tre saker – Callum Bloodworth”

Lämna en kommentar