Midnattsbiblioteket – Matt Haig

Bländande, rörande och meningsfull!

Jag har haft svårt att sätta ord på Matt Haigs bok Midnattsbiblioteket och de känslorna som jag kände när jag läste den. Nu när jag skriver den här recensionen slår det mig att jag inte har ord bra nog att beskriva hur bra jag tycker att den här boken är. Kort och gott skulle jag kunna säga; det går inte att beskriva Midnattsbiblioteket, du måste uppleva den. Men för rättvisans skull ska jag försöka ge er en mer utvecklad tanke… så håll ut med mig.

”Mellan liv och död finns det ett bibliotek, sa hon. Och i det biblioteket fortsätter hyllorna i evighet. Varje bok ger dig möjligheten att prova ett annat liv som du kunde ha levt. Skulle du ha gjort något annorlunda om du fick chansen att göra ogjort det du ångrar?

Matt Haig, Midnattsbiblioteket, 2020:45

Midnattsbiblioteket: Handlingen i korta drag

Matt Haigs roman Midnattsbiblioteket handlar om Nora Seed. Hon lider av depression och känner sig instängd i sitt eget liv. Ett liv som hittills har varit fyllt av besvikelser, svek, ånger, ofullbordade planer, misstag, osäkerhet och ensamhet. För Nora finns ingenting annat än hennes eget misslyckande och hon har svårt att se att ljusning bortom mörkret som omger henne. Nu när hennes katt är död kommer hon inte att saknas av någon och då är det ingen idé att leva vidare, därför bestämmer hon sig för att hon vill dö. Men Nora dör inte med en gång, utan hon hamnar på Midnattsbiblioteket; det bibliotek som finns mellan liv och död. Nu får hon chansen att leva om sitt liv.

På Midnattsbiblioteket finns nämligen böcker om olika versioner av Noras liv baserade på alla val hon har gjort. Där finns böcker innehållande många ”tänk om”, böcker baserade på stora som små val samt böcker byggda på betydelsefulla som betydelselösa beslut. Med lite hjälp från en gammal vän och böckerna i Midnattsbiblioteket kan Nora leva om sitt liv. Genom Haigs roman får vi följa Nora när hon, först motvilligt, men sedan mer entusiastiskt tar sig igenom böckerna i Midnattsbiblioteket. Hon börjar inse att hon kunde ha blivit vad som helst, men skulle hon ha blivit lyckligare av det?

Midnattsbiblioteket: Min läsupplevelse

Matt Haigs bok Midnattsbiblioteket är en vacker, meningsfull, bländade, känslomässig, hjärtskärande, poetisk, realistisk och ibland också humoristisk bok. Genom läsningen gick jag igenom olika stadier av känslor och jag togs med på en resa, både genom Noras olika liv, och också genom mitt eget. Genom läsningen började jag fundera. Tänka. Uppskatta. Vara tacksam. Njuta.

För er som har följt mig ett tag kommer inte detta som en chock, men jag hade perioder i mitt liv då jag var som Nora. Jag såg inte ljuset för allt mörker. Inte heller trodde jag att jag skulle saknas av någon om jag försvann, men som tur ville livet annat. Mitt liv ville levas och jag vill säga att jag idag lever livet till fullo. Jag värdesätter det samtidigt som jag inte tar någonting i livet för givet. Jag har hittat mig själv samt lärt mig att inte ångra saker och det är just det Midnattsbiblioteket handlar om.

Den utforskar ett svårt ämne, men det gör det med klarhet och hopp. Visst handlar den vid första anblick om psykisk ohälsa genom depression, självmord, självskadebeteenden, ånger, misslyckanden och ensamhet, men den handlar också om hopp, möjligheter, nya chanser och lärdomen om att allting sker av en anledning. Genom att ifrågasätta minnets natur, utmana våra förväntningar, ifrågasätta vår definition av ett ”bra” eller ”perfekt” liv och påminna oss om att uppfyllandet av våra drömmar aldrig är en garanterad väg till evig lycka påminner Haig oss om att vi ska sluta ångra saker och istället börja acceptera att allting inte blir som vi vill eller hoppades på men att det ändå är det bästa för oss. Vi måste sluta titta bakåt och istället leva i nuet. Njuta. Uppskatta.

Slutsats

Matt Haigs roman Midnattsbiblioteket är vackert utformad, rörande, magisk, motiverande, fridfull och inspirerande. Den känns magisk och jag kände magin redan vid det första ordet. Förtrollningen höll i mig genom hela boken. Jag älskade varenda sida i den här boken. Varje ord. Det är verkligen en roman för dig som letar efter något fullt av möjligheter . Den berättar inte bara en historia, utan får dig också att återuppleva ditt eget liv samt omvärdera det.

1 svar på ”Midnattsbiblioteket – Matt Haig”

Lämna en kommentar