36 frågor om kärlek – Callum Bloodworth

Vacker, berörande och igenkännande!

En bok som Tina rekommenderade mig att läsa i min #12challenge förra året var Callum Bloodworths roman 36 frågor om kärlek. Efter att i våras ha läst och älskat Berätta tre saker kan jag säga att Callum har gjort det igen. Han har fått mig att skratta rakt ut, fälla tårar av medlidande och igenkänning, känna med varenda karaktär, samt bli helt uppslukad i berättelsen och inte vilja släppa den. Jag vet inte hur han gör, men han lyckas. Han lyckas beröra på ett sätt som bara Fredrik Backman tidigare har berört mig på.

Det är nu med stor fasa jag kommer att skriva några ord om 36 frågor om kärlek. Jag vet redan nu att oavsett vad jag skriver, kommer det inte vara tillräckligt bra för att beskriva mina upplevelser av den här romanen…

36 frågor om kärlek: Handlingen i korta drag

36 frågor om kärlek handlar om Dylan Lantz som helst inte vill prata om vissa saker. Han vill istället glömma att han fyller 30 år snart, är singel, hatar sitt jobb och suger på förhållanden. I ett svagt ögonblick av dåligt omdöme och alkohol i kroppen sluter han en pakt med bästa kompisen Emma om att hitta kärleken innan 30-årsdagen. Nu när Emma ständigt påminner honom om att klockan tickar, bestämmer han sig för att acceptera sin mammas förslag om att gå på en blinddate. Det är då han träffar Nora. 

Med sig till daten har Dylan 36 frågor, som sägs garantera framgång i kärlek, men daten börjar trevande. Nora och Dylan är nämligen väldigt olika varandra. Nora är framgångsrik, målmedveten, bestämd och prydlig. Medan Dylan är… Dylan. Trots olikheterna, tänds en gnista mellan dem och det blir starten på en romans fylld av viktiga samtal, perfekta och mindre perfekta dater, frågor och svar om kärlek, skratt samt diverse olika bakverk. Men det blir också en romans fylld av osäkerhet, hemligheter som måste avslöjas, sorg, oro samt omöjliga val som måste göras. Vad kommer Nora att tycka om Dylan när han berättar för henne vad som hände med Max? Och vad kommer Nora att säga när Dylan berättar att Emma inte bara är hans bästa vän, utan också den han bor med och den, fram till nu, viktigaste kvinnan i hans liv? 

36 frågor om kärlek: Min läsupplevelse

36 frågor om kärlek är en omöjlig blandning av humor, romantik, sorg, kärlek, smärta, vänskap och lycka. Den tilltalar alla mina sinnen. Den slukar mig. Eller om jag slukar den? Men det kvittar väl?! Det viktiga är att jag hade svårt att släppa den här boken. Både under läsningen och efteråt.

Jag har tidigare sagt att jag är svag för vackra och bevingade ord; den här boken är bibeln för just vackra och bevingade ord. Jag avundas Callums känsla för språket och hans precision i formuleringar som träffar en rakt i hjärtat. Callums språk bär läsaren genom boken och sätter färg på även det gråaste gråa. Men den här boken är dessutom en skatt när det kommer till det rika persongalleriet, ärrat av olika livsöden. Likt Fredrik Backman är Callum Bloodworth duktig på att skildra karaktärer som känns trovärdiga och som hjärtat ömmar för. Karaktärer som väcker känslor. För här finns det gott om känslor. Mörka, smärtsamma, fula och svåra känslor balanseras med ljusa, lyckliga, vackra och lätta känslor. Sorgen och svärtan vägs mot humorn och hoppet.

Det som jag saknade i Berätta tre saker var tårarna men i 36 frågor om kärlek kom de som på löpande band. Tårar både av sorg och av lycka. Och det var befriande och renande på en och samma gång. Det här var en läsupplevelse utöver det vanliga och trots att det i grunden är en romantisk komedi, blev den aldrig blev för smörig, sockersöt och obekväm. Detta är ett bevis på att man inte behöver blanda in ”smöriga och pinsamma romance-inslag” för att skriva en fantastisk bok om kärlek och romantik.

Slutsats

36 frågor om kärlek är en poetiskt och humoristiskt skriven bok. Det är en ömsint kärlekshistoria med hög igenkänningsfaktor och många känslor. Callum Bloodworth är en författare som har en förmåga att komma in under skinnet på sina läsare genom sina karaktärers tankar och känslor. Det gör det svårt att släppa hans böcker. Låt inte genren avskräcka dig; det här är verkligen en bok för alla!

1 svar på ”36 frågor om kärlek – Callum Bloodworth”

Lämna en kommentar