En av oss ljuger – Karen M. McManus

Överraskande, genialisk och engagerande!

Jag är en sucker för tonårsthrillers. För flera år sedan var jag helt besatt av Sara Shepards bokserier Pretty Little Liars och The Lying Game. När jag fick reda på att Karen M. McManus roman En av oss ljuger jämförs med just Pretty Little Liars, visste jag att det var en roman för mig. Tack Gondol och Albert Bonniersförlag för recensionsexemplaret!

En av oss ljuger: Handlingen i korta drag

En av oss ljuger börjar med att fem elever får kvarsittning. Det är en nörd, en badboy, en baldrottning, en sportkille samt hjärnan bakom skolans skvallerblogg. Endast fyra av dem kommer levande därifrån.

Innan kvarsittningen är slut för dagen är Simon, hjärnan bakom den fruktade skvallerbloggen About That, död. Polisen blandas in och fastställer snabbt att det rör sig om ett mord. När polisen sedan börjar utreda händelsen mer ingående, upptäcker de att Simon hade tänkt publicera hemligheter om kvartetten som befann sig på kvarsittningen med honom; hemligheter som skulle kunna förstöra deras liv.

Plötsligt blir Bronwyn, Nate, Addy och Cooper huvudmisstänkta för mordet på Simon och utesluts från resten av skolan. I romanen följer vi händelseförloppet ur deras perspektiv och får snart reda på att de alla har hemligheter. Men hur långt är de egentligen beredda att gå för att skydda dem?

En av oss ljuger

En av oss ljuger: Min läsupplevelse

Vid första anblick verkar En av oss ljuger som en ganska platt och stereotyp roman, men tänk vad skenet kan bedra. Jag älskar verkligen böcker som överraskar mig och som sätter mina fördomar på prov. McManus gör just det, samtidigt som hon håller mig på tårna genom hela romanen. Jag uppskattar vändningarna och de tvära kasten, det snabba tempot, den engagerade handlingen samt de igenkännande karaktärerna. Redan på första sidan iklär jag mig rollen av en detektiv, i sann Sherlock Holmes anda, och söker ledtrådarna som ska ge mig svaret på frågan: Vem var det som gjorde det? Då jag är en skillad sådan började jag ganska tidigt ana hur det låg till men ändå blev jag överraskad när avslöjandet väl kom. I avslöjandet fanns ett djup som jag inte hade räknat med.

Karen McManus gör ett fantastiskt jobb med att skriva en tonårsthriller bortom stereotypen för vad en sådan brukar vara. Även om detta är en typisk ”vem var det som gjorde det” handlar romanen om så mycket mer. Vi får i romanen ta del av karaktärernas utveckling men också problemen som finns på gymnasieskolor med ryktesspridning, relationsproblem, press, stress och psykisk ohälsa. McManus håller läsaren lika intresserad av de individuella berättelserna och hemligheterna om ”mordklubben” som av det centrala mysteriet kring Simons död och det det gör romanen svår att lägga ifrån sig. Om jag ska vara kritiskt på någon del så är jag det kring det faktiska slutet; det vill säga de sista två sidorna. Detta på grund av att jag tycker att de blir lite av en klyscha, men i övrigt håller den hög klass!

Slutsats

Jag är ett fan av McManus nu och jag längtar redan efter att läsa En av oss står på tur. Hennes sätt att fånga, involvera och göra läsaren till en detektiv är speciellt och unikt. Det finns något i En av oss ljuger som går att relatera till oavsett ålder, därför rekommenderar jag den till alla som gillar att vara aktiva i sin läsning.

1 svar på ”En av oss ljuger – Karen M. McManus”

Lämna en kommentar