Insnöade till jul – Sarah Morgan

Charmig, varm och lite smått overklig!

Jag har sedan barnsben älskat julfilmer. Det är något magiskt med att kunna sitta under en varm filt med en kopp varm choklad i handen samtidigt som den ena mysiga julfilmen efter den andra rullar på min skärm. Men nu inser jag att det finns ett scenario som kan vara snäppet bättre. Det när man ersätter julfilmer med julromaner istället. Förra året läste jag min första julroman av Sarah Morgan Kristallklara nätter i juletid. Och i år läste jag min andra julroman av henne; Insnöade till jul som också blev årets sista bokklubbsbok. Tack Harper Collins för att jag fick läsa.

Insnöade till jul: Handlingen i korta drag

Insnöade till jul handlar om Lucy, Glenda, Clemmie och Alice. Fyra till synes väldigt olika kvinnor. 

Lucy Clark arbetar för en Londonbaserad marknadsföringsbyrå som är mer som en familj än en arbetsplats. Tyvärr är risken stor att det varken finns en arbetsplats eller familj att återvända till efter jul eftersom de precis förlorat två stora kunder. Lucy bestämmer sig därför för att göra ett sista desperat försök att rädda byrån genom att vinna en ny kund; Miller Active. Ett sportklädesföretag som leds av vd:n Ross Miller. 

Eftersom det är jul och ärendet brådskande bestämmer sig Lucy för att personligen leverera ett vackert inslaget marknadsföringspaket till Ross Millers föräldrahem i Skottland. 

Under tiden träffas syskonen Miller för att både planera sitt hembesök och komma på ett sätt att undvika att deras mamma Glenda och farmor Nanna Jean snokar in i deras liv. Läkaren Alice ska för första gången ta med sig en man hem, vilket gör att mamman säkerligen kommer att fråga efter barnbarn direkt. Clemmie, den yngsta, har en stor hemlighet som hon planerar att avslöja. Och Ross fruktar konfrontationer med sin far, Douglas, som leder familjeföretaget, Glen Shortbread, och förväntar sig att Ross ska ta över efter honom, inte gå sin egen väg. De bestämmer därför att bästa sättet att undvika alla jobbiga konfrontationer är att låta Ross ha en låtsas-tjej. 

Så när Lucy anländer till Millers föräldrahem är förvirringen total. Hans familj tror att hon är Ross flickvän och Ross spelar av någon anledning med i missförståndet. Dessutom gör en snöstorm att Lucy inte kan ta sig tillbaka till London. Motvilligt dras hon in i gemenskapen och lockas av tanken på ett riktigt julfirande, en familj … och kärlek! Vad kan gå fel?

Insnöade till jul: Min läsupplevelse

Insnöade till jul är en charmig, varm, kaotisk och lite smårolig roman om familj, kärlek, förväntningar, vänskap och drömmar. Sarah Morgan är otroligt duktig på att dra in läsaren i sina historier och den här boken var inget undantag. Genom att låta läsaren följa fyra, till synes ganska olika, kvinnor; Lucy, Glenda, Alice och Clemmie, gör Morgan ett smart drag som ger henne möjligheten att låta oss läsare vänta på att hemligheterna ska avslöjas. Men hon ger oss någonting gott under tiden vi väntar; hon ger oss den förtjusande, komiska, visa men något ofiltrerade Nanna Jean. Åh, vad jag tycker om Nanna Jean. 

Handlingen i boken är inte något att tjoa över. Vi vet vartåt det barkar redan efter att ha skumläst baksidestexten. Det som bär den här boken framåt är Morgans persongalleri. Alla är fascinerande på sitt sätt. Familjen Miller är spännande då den utåt sett ser ut som den perfekta familjen men visar sig bara vara en familj som vilken annan som helst och som hanterar samma problem som alla andra. Men jag gäspade mig igenom Glendas kapitel. Lucys historia är intressant och hennes karaktär är förtjusande, men ibland kändes det som att Morgan glömde bort henne bland de andra kvinnorna. Och jag hade hellre sett att hennes historia fick större plats än Glendas som enligt mig var den tråkigaste. 

Glendas kapitel och det otroligt klyschiga och overkliga slutet gör att helhetsbetyget blir något lägre, men i det stora hela är jag nöjd. Morgan vet hur man förmedlar känslor, stora som små och hon vet hur man skapar den perfekta vintriga miljön.

Slutsats

Insnöade till jul är en mysig, charmig och lättläst roman. Jag som läsare vet redan i förväg vad som ska hända, men det kanske hör till?

Lämna en kommentar